söndag 31 augusti 2008

Fototriss


Den här veckan får man välja ett tidigare favorittema som varit med i Fototriss. Jag valde byggnader eftersom det alltid är tacksamt att fota byggnadsverk, plus att det finns så många olika typer av byggnader.
De tre jag valde den här gången har dessutom två gemensamma nämnare: alla tre ligger vid vatten och de är allihop av det äldre slaget.
Kallbadhuset i Varberg

Liten fiskebod i Skåne

Mariefreds ångbåtsstation

Kolla in vad andra bloggare har för tema den här veckan på fototriss!

fredag 29 augusti 2008

Veckans låt

Idag fyller kära mor år så idag får hon veckans låt! Hade lite svårt att välja men det fick bli Ill Divo med "Regresa mi".





Grattis! Kommer hem och firar dig senare idag!

tisdag 26 augusti 2008

Två filmer - igen

Även den här helgen blev det två filmer. De hade inget gemensamt förutom att de båda var regisserade av två nordbor. Den första av Lasse Hallström och den andra av Susanne Bier.



I fredags såg jag Casanova som gick på kanal 5. Och den var oväntat bra och rolig. Kostymfilmer är väl inte min favoritgenre precis men här hade de fått till det och det var stundtals riktigt kul.



Sen i söndags var jag på bio och såg "Things we lost in the fire". Den var som sagt regisserad av Susanne Bier och då vet man att man troligtvis kommer att bli väldigt berörd. Och även den här gången var det som upplagt för starka känslor. Det var sorgligt och gripande som väntat men jag tyckte att det var kul att de mitt i all tragik hade lyckats få in lite lite humor. Vill du läsa mer om filmen så kan du läsa på Ninnies sida!

måndag 25 augusti 2008

Svampkungens son

av: Marie Hermansson

Detta är den fjärde boken jag läser av Marie Hermanssons böcker. Och det är nog den sämsta av dom. Inte för att den är dålig...men den når inte riktigt upp till "Musselstranden" eller "Ett oskrivet blad". Som alltid i hennes böcker så är det en blandning av saga och verklighet. Jag har lite svårt för alltför overkliga historier, har tex aldrig förstått mig på fantasy, och ibland gränsar Marie Hermanssons böcker nästan lite väl mycket mot det overkliga.


I den här boken möter vi Gunnar som bor med sin far i ett torp i skogen (och skogen här är speciellt bekant för mig för den beskrivs som ett samhälle utanför Borås med kurort och tumstocksfabrik, jag gissar på Olsfors eller Hultafors...alltså ganska kända marker för mig!). Hans pappa är besatt av skogen och speciellt av svamp och han leder svampkurser. Far och son har det ganska ensamt där i torpet och kursdeltagarna, som mest består av kvinnor, är deras enda umgänge. En dag kommer en kvinna in i Gunnars pappas liv och hon ställer till med en smärre katastrof som får Gunnar att söka upp sin mor.


I alla böcker som jag läst av Marie Hermansson finns det en liten "knorr" på slutet, men i den här finns det inte riktigt någon "knorr". Visst finns det en liten mitt i boken men jag väntade mig något mer....så boken får medelbetyg av mig.

söndag 24 augusti 2008

Växtkraft

Har tidigare berättat om min fascination för blomknoppar. Här är ännu en blomma med riktigt speciella knoppar:

Blombladen ligger lite huller om buller och väntar på att
veckla ut sig:

Sen sträcker de ut sig mot solen:
Här är blomman färdigutvecklad:

fredag 22 augusti 2008

Veckans låt

Hörde på radion idag LaGaylia Fraiser som sjöng Hotel California och kom på att den låten måste jag ha som veckans låt! Nu fanns inte hon på you tube med den låten men jag hittade originalet och inget är väl bättre än originalet? Så här är The Eagles med Hotel California:


torsdag 21 augusti 2008

Härliga höst

Nu är den snart här...hösten. Det börjar kännas i luften liksom att den är på gång. Jag älskar hösten, det är min favorittid på året. Man slipper den kvava svettiga sommarluften och kan andas igen i den klara friska höstluften! Sen kan man mysa inne i höstmörkret med tända ljus och lampor i fönstret. Visst regnar det en del på hösten men det regnar ju minst lika mycket på sommaren och våren också.

Och alla vackra färger som naturen fylls av...man kan redan ana att träden håller på att ändra färg.

Sen är det ju så mycket snyggare mode på hösten än våren...tycker jag i alla fall. Jag trivs så mycket bättre i höstmurriga färger som brunt och grönt än starka sommarfärger. Man kan gömma sig i bylsiga tröjor och halsdukar...

På tal om halsdukar...

Igår tog jag fram mina stickor och fortsatte på mina benvärmare som jag började med i vintras. Inte vet jag om jag någonsin kommer använda de där benvärmarna...men det är så roligt och avkopplande att sticka. Och det hör hösten till.

Så nu börjar min bästa tid som jag ska försöka ta tillvara på....tänk om man också kunde toppa med ett nytt jobb också...då vore lyckan gjord!

onsdag 20 augusti 2008

Ny look på bloggen

Tyckte det var dags för en ny look på bloggen! Eventuellt blir det lite fler ändringar snart....

Två tv-program

Har fastnat för två olika tv-program som går nu på tv. Det ena heter ”En plats i solen” och går på kanal 8. (En kanal som jag inte ens visste att jag hade förrän jag råkade zappa över dit en gång för någon vecka sen.) ”En plats i solen” handlar om britter som letar efter hus på ställen där solen skiner lite mer än regniga Storbritannien. En mäklare väljer ut sex olika objekt som visas upp för de intresserade och oss tv-tittare. Jag som älskar att kolla på hemnet gillar såklart även detta program! I de avsnitt som jag har sett har de bland annat varit i Australien, Marocko, Italien och Kroatien. Det är minst sagt olika standard på husen – en del har inte ens el eller vatten indraget men alla har fantastiskt fina lägen med utsikter som slår det mesta. I slutet av programmet får sen husspekulanterna välja vilket hus de vill lägga bud på. Programmet brukar gå på torsdagar mellan 18 och 19 samt även lördagar (tror jag).

Det andra programmet jag kollar på just nu är ”Gränsbekvakarna Australien” i kanal 9. Det går alla vardagar mellan 19 och 20 och handlar om tullen i Australien. Man får främst följa jobbet på Australiens alla flygplatser och se hur de jobbar. Riktigt intressant är det – varje dag passerar ett antal människor med misstänkta paket och saker de försöker smuggla in. Många reser även med falska pass och det är tullens jobb att försöka avslöja dom. Vilket inte alltid är lätt – en del gånger misstar de sig och oskyldiga människor ställs till svars.

tisdag 19 augusti 2008

Två filmer


Igår var jag och såg "No country för old men" på bio. En minst sagt annourlunda film, vet inte riktigt hur jag ska beskriva den men den var våldsam, blodig och otäck och jag brukar inte gilla filmer som är det men denna gillade jag verkligen. Framförallt fascinerades jag av skådespelarna som var okända för mig (förutom Tommy Lee Jones och Woody Harrelson). Jag var tvungen att googla killen som spelade skurken i filmen. Han heter Javier Bardem och är av spanskt ursprung. Han har ett så speciellt och utmärkande utseende i filmen:
Men han var ju riktigt snygg som sig själv:
Det var alltså många okända skådisar i den filmen men i söndags såg jag en annan film där det var idell kändisar. Och jag kunde inte låta bli att hela tiden tänka på att det är Sean Penn som spelar utvecklingsstörd i filmen "I am Sam". Det var absolut inget fel på hans prestation utan den var väldigt bra men jag stördes av att det var han som spelade ändå. Dakota Fanning som spelar hans dotter i filmen måste ju vara världens sötaste! Ursöt var hon och duktig!
Det var två mycket olika filmer men båda är mycket sevärda!

söndag 17 augusti 2008

Ur vulkanens mun

av Helana von Zweigbergk

Den här boken kastade jag mig över när jag såg att den fanns inne på biblioteket. Började läsa så fort jag kom hem och sen kunde jag inte släppa den. Jag hade höga förväntningar på den och de infriades faktiskt med råge. Den var till och med bättre än jag hade trott.

Boken handlar om en familj som åker till Sicilien på en veckas semester. En semester som de egentligen inte har råd med men vill unna sig ändå eftersom familjerelationerna på sista tiden varit minst sagt ansträngda. De åker med avsikten att komma bort och lappa ihop sina liv. Familjen som består av Anna och Mats med barnen Sebbe och Molly fräts sönder av surhet. Alla surar på allt och alla. Det är fantastiskt bra skildrat hur surheten kan tränga in och förgifta så mycket i livet. Veckan blir minst sagt omtumlande för hela familjen och den bittra surheten håller till slut på att helt förgöra den lilla familjen.

En oerhört tät och fängslande bok om surhet inom familjen som är väldigt vanligt tror jag. Boken är så vardaglig på något sätt och det är lätt att känna igen sig i både situationerna och känslor. Jag uppmanar alla att läsa den!

Hör själv vad författarinnan berättar om boken här:

Fototriss

Fototriss denna veckan handlar om detaljer.
Tre detaljer ska fotas av samma motiv.
I ett annat inlägg kan man sen visa hela motivet.
Mina tre detaljer:




Detaljrikt

Detaljerna från fototriss inlägget kommer ifrån mina kuddar.
De är köpta på Indiska och är gjorda av gamla saris
som man klippt ihop och skapat väldigt detaljrika kuddar av.
Jag gillar dom jättemycket!

lördag 16 augusti 2008

Myror

Häromdagen gick jag in på Myrorna. En affär jag mycket sällan besöker. Men ibland går jag dit för att se om de har några bra pocketböcker. Det var mitt ärende denna gång också men böcker var det dåligt av just när jag var där.
Hamnade istället vid prylhyllorna och hittade det jättesöta fatet till höger. Det ser ut som det är plast men fatet är faktiskt i porslin. Jag är jättesvag för porslin i den här stilen, lite 70-tals mönster och färger.
Affären har en stor avdelning kläder också, men det skulle nog aldrig falla mig in att köpa kläder där. Jag vet att det är väldigt inne och trendigt med second hand men för mig bär det emot nåt enormt att köpa andras avlagda gamla kläder. Populärt verkar det vara i alla fall för det gick massor av folk omkring bland kläderna. Och skor hade de i massor, men vem vill ha andras svettiga gamla skor? Inte jag i alla fall... Fast jag vet att jag har dubbelmoral här för jag själv brukar sänka kläder som jag tröttnat på till just Myrorna.....

torsdag 14 augusti 2008

Veckans låt

U2 med Mysterious ways
Finns så många bra låtar med Bono och company men den här är en klar favorit hos mig. Älskar videon också som är så annorlunda och vacker.


onsdag 13 augusti 2008

Mamma Mia igen

I helgen var jag och såg på Mamma Mia igen! Fast denna gång var det live och inte film. Riktigt bra var det i alla fall! Minst lika bra som filmen. Det enda jag saknade från filmen var väl de fantasiska vyerna från Grekland och så tyckte jag att Meryl Streep gjorde rollen som mamman mycket bättre än musikalversionen. Men Meryl är ju svår att överträffa.
Det var en härlig stämning i Scandinavium där musikalen gick, publiken klappade händerna och jublade när vissa låtar kom. Sen vid extranumren var det rena konsertstämningen - efter extra numren ville publiken aldrig sluta klappa och alla stod en bra stund och väntade på ännu mer men det blev tyvärr inget mer.
Dagen efter hade jag Abba-bonanza i min lägenhet istället och spelade alla låtar igen. Det är som om de får en ny mening när man har en historia bakom dom nu också.
Tack till mitt sällskap för en trevlig musikalkväll!

tisdag 12 augusti 2008

Tisdagstema

När jag såg att ordet i Tisdagstema idag var
FRIDFULLT
visste jag direkt vilken bild jag ville visa!


På Capellagården på Öland hittade jag denna lilla stenfigur i våras.
Jag tyckte den var så fin och just FRIDFULL!

måndag 11 augusti 2008

Fototriss

RÖRELSE

Rörelse på en motorväg en regnig dag i augusti:







Fler bilder på rörelser finns på Fototrissbloggen!

lördag 9 augusti 2008

Nytt på hemsidan!

Äntligen har jag fått ut lite nya smycken på min hemsida: www.designme.se
Bara några få men ändå något! Framsidan har fått en uppfräschning också.
Kika gärna in!

OS redan över....

Så var OS i stort sett över för min del....För mig är invigningen höjdpunkten - resten kan liksom kvitta...
Jag blir alltid lite gråtmild när jag ser invigningen....det är mäktigt på nåt sätt, alla dessa människor som jobbat så länge för att genomföra det på bästa sätt. Och sen alla världens länder som gemensamt deltar - det är stort tycker jag.
Igår blev jag lite rörd när jag såg Christian Olsson bära in fanan, det måste ju varit lite bitterljuvt för honom eftersom han inte kan tävla.
Men det som fick mina ögon att rinna över igår var när värdlandet Kina tågade in till folkets jubel. Och sen späddes tårkanalen på när jag hörde historien om den lille killen som gick bredvid den kinesiske fanbäraren. Han hade varit med om jordbävningen i april i år och varit en riktig hjälte. Tillsammans med några kamrater hade han blivit instängd under rasmassorna men hade hållit humöret uppe på de andra genom att sätta igång och sjunga för dom!
Invigningen var jättevacker tycker jag - kineserna kan verkligen sånt där.

fredag 8 augusti 2008

Hemnet, åh, hemnet

Hemnet åh, hemnet...vad vore man väl utan dig?

Jag kan sitta hur länge som helst och kolla på hus och lägenheter på hemnet och idag har jag haft en riktig "hemnet dag". Det började med att jag skulle kolla lite på lägenheter i Stockholm eftersom någon i bekantskapskretsen har tänkt sig att flytta dit (toker!). Sen gled jag över och kollade lite på hus i skärdgården också när jag ändå höll på...och hittade två drömhus: http://www.hemnet.se/beskrivning/hemnet/239240
och
http://www.hemnet.se/beskrivning/hemnet/211258
Tänk att få inreda dom husen...
Och...tänk om man hade några miljoner över i madrassen.....
Baksidan med att sitta för mycket framför hemnet är ju att man blir lite för trånande efter de där miljonerna och de vackra husen...suck suck suck.....

torsdag 7 augusti 2008

Veckans låt(ar)

Veckans låt skulle bara vara Eyes without a face med Billy Idol som jag av någon anledning gått och nynnat på hela veckan. Men när jag tittade på videon tyckte jag den var lite tråkig:
Hittade andra klassiker från samme Idol på Youtube, som denna: White wedding:

Samt denna: Rock the cradle of love:

Alla tre är i alla fall en stilstudie i sena 80 talet och tidigt 90-tal.

Livstecken

Får väl ge ifrån mig ett litet livstecken på bloggen...Igår ringde min syster och undrade om jag var bortrest eftersom jag inte bloggat på så länge...:) Men jag har varit hemma hela veckan...inte gjort så mycket...haft besök av Tibrotjejen en dag (vilket var mycket trevligt)....dagarna har gått förbi utan att jag gjort så mycket.
Igår var jag i alla fall på biblioteket och fick tag i en hel hög med spännande böcker, en del helt nya också. Och jag började direkt läsa i en som jag velat läsa sen den kom ut tidigare i våras - och den verkar mycket lovande hittills - kunde knappt sluta igår kväll. Avslöjar vad det är för bok sen när jag läst klart den och jag skriver om den här på bloggen.

Ännu en bok...

"Nu vill jag sjunga dig milda sånger"
av Linda Olsson

Den här boken hade jag höga förväntningar på, för höga tror jag för den grep aldrig riktigt tag i mig. Läser man på baksidan så är det idell beröm och den har fått en massa utmärkelser men jag stämmer inte in i lovsången om boken. Visst är den vackert skriven och historien är väl helt ok men för mig känns det som man har hört det förut. Det är inget nytt och boken har ingen riktig studds - den mal bara på mest i maklig takt.

Boken handlar om två kvinnor som befinner sig i olika stadier i livet men som ändå finner varandra och tillbringar ett år som grannar i en liten by i Dalarna. De har båda gått igenom sorger i livet och de hjälper varandra att hantera förluster.

Medelbra bara enligt mig - tyvärr.

söndag 3 augusti 2008

Tusen strålande solar

Tusen strålande solar
av Khaled Hosseini

Denna boken tog lång tid att läsa...men inte för att den var dålig - tvärtom, det är en jättebra bok. Men den är också väldigt stark och dramatiskt så jag orkade inte läsa så mycket i taget - fick ta paus ibland för att låta allt sjunka in. Boken handlar om två kvinnor i Afghanistan som båda tvingas gifta sig med samme hänsynslösa man. De kämpar tillsammans och utvecklar en vänskap som präglar deras liv starkt.

Redan efter några sidor händer det första dramatiska och man kastas direkt in i deras liv. Ett liv som är så olikt vårat trygga här i Sverige. Det är nästan så att man skäms för att man klagar på småsaker som irriterande getingar och dåligt väder. Skillnaden mellan denna boken och den förra jag läste - Bitterfittan - är milsvid.

Det är en påhittad historia men man vet ju att runt omkring i världen lever tusentals kvinnor så här och kämpar utan att säga något. I boken som utspelar sig till viss del under talibanernas tid i Afghanistan så infördes dessa lagar för kvinnor:
  • Kvinnor bör hålla sig hemma dygnet runt. Det passar sig inte för kvinnor att ströva runt på gatorna utan mål. Om en kvinna trots allt går ut måste hon åtföljas av en manlig släkting. Den kvinna som ertappas utanför hemmet kommer att pryglas och skickas hem.
  • Kvinnor får under inga omstädnigheter visa sina ansikten. Utomhus måste alla kvinnor bära burqa. Straffet för att inte göra det är kraftig prygel.
  • Det är förbjudet att använda smink.
  • Det är förbjudet att bära smycken.
  • Det är förbjudet att böra utmanande kläder.
  • Kvinnor får bara yttra sig om de blir tilltalade.
  • Kvinnor får inte ta ögonkontakt med män.
  • Kvinoor får inte skratta så att andra hör det. Straffet för att skratta på offentlig plats är prygel.
  • Det är förbjudet att måla naglarna. Straffet för att göra det är att få ett finger avkapat.
  • Flickor får inte gå i skolan. Alla flickskolor ska omedelbart stängas.
  • Det är förbjudet för kvinnor att arbeta.
  • kvinnor som befinns skyldiga till otrohet kommer att stenas.

En jättestark bok som borde läsas av alla i västvärlden.

Fototriss

Veckans tema: GENOM
Genom en hemlig gång i en park....
Genom kyrkporten i Strängnäs....

En ros växer genom ett staket.

Fler tolkningar på ordet GENOM finns här!

lördag 2 augusti 2008

Getingar

Hade en diskussion med Mr Norrland igår om getingar. Jag hävdade att getingar lägger ägg som sen kläcks och blir getingar men blev motsagd av Mr Norrland som sa att getingar kommer från larver. Eftersom jag ju bara måste ha rätt letade jag upp det på nätet och sanningen var en kombination av våra teorier. Getinghonan lägger ägg som sen blir till larver och när larverna kläcks är getingen färdig! Tyckte väl att en gammal NO-lärare borde veta sånt och du hade ju ganska rätt (om inte helt...), Mr Norrland.

Vill man fördjupa sig mer i ämnet kan man läsa mer här: http://www.entomologi.se/cgi-bin/enter.cgi?iljwhat=3009

På tal om getingar så vimlar det av dom just nu...igår fångade mina föräldrar runt 100 i ett saftglas...och idag när jag satt ute hade jag flugsmällaren med mig för att freda mig mot dessa plågor. De verkar vara envisare i år än någonsin tycker jag.