lördag 31 januari 2009

Sommarsquash tokolosh!

av Rachel Zadok


Nu läser jag inte bara kurslitteratur utan även lite annat emmellanåt. Som den här boken tex:

Om man ska bedömma en bok från titeln och omslaget så får jag intrycket av den här att det är en annorlunda och lite rolig bok med humor i. Det var också det jag trodde när jag lånade hem den från biblioteket men jag skulle snart bli varse att den var långt ifrån rolig. Det är nog en av de tyngsta böckerna jag läst på sistonde och här finns inte något som man ens kan le åt. Jag höll på att lägga ifrån mig boken efter några sidor när jag insåg att jag hade lurats av dess omslag men då hade jag redan kommit huvudpersonen så nära att jag var tvungen att läsa vidare. För det är en bra bok som griper tag i en direkt.

Det handlar om Faith som växer upp med en en psykiskt sjuk mamma och en frånvarande pappa ute i bushen i Sydafrika. Faiths mamma lever i en värld fylld av älvor och andar som givetvis kan skrämma vem som helst och speciellt en liten 7-årig flicka. När pappan överger familjen för en annan kvinna sjunker mamman ännu djupare ner i sin egen värld och blir till slut helt apatisk och okontaktbar. Faith får klara sig själv tills en bekant skickar en tjänsteflicka till dom. Svarta Nomsa blir Faiths förtroliga och vän ända tills en katastrof inträffar en mörk natt. Flera år senare återvänder Faith till gården hon bodde på som liten och tvingas ta reda på vad som verkligen hände där den där natten.

Det är en mycket stark historia som verkligen griper tag i en. Den lilla flickan som inte förstår sin mamma och sin omgivning är så gripande. Beskrivningen av miljön gör att man kan känna hettan i luften och höra flugornas surrande, verkligen trovärdigt beskrivet.

onsdag 28 januari 2009

Studier!



Jag har börjat läsa en högskolekurs som är så intressant! Känns som det verkligen är mitt ämne. Jag har till och med bytt ut mina vanliga romaner mot kurslitteraturen! Kursen går helt på distans och det är verkligen ett jättebra sätt att läsa på tycker jag. Man laddar hem föreläsningarna och sen sitter man och studerar när det passar en. Man har kontakt med andra kursare och lärare via ett forum, vilket också är ett bra sätt eftersom alla kan komma till tals och det är lätt att få kontakt med lärarna.

Idag fick jag också besked från a-kassan att jag får läsa samtidigt som jag har a-kassa vilket var toppen. Den här kursen är bara på kvartsfart, 7,5 poäng, känns som det är lite lagom att börja med. Det var ju ett tag sen jag läste nu så man är ju lite ovan. Förhoppningsvis kan jag kanske fortsätta med fler kurser till hösten inom samma område.

måndag 26 januari 2009

Ett år äldre

Imorron är jag ett år äldre! Känns som en helt ok ålder jag befinner mig i nu. Har ingen åldersnoja alls. Har bestämt mig för att inte ha det någonsin, för det är ju ganska meningslöst. Alla blir ju äldre och alternativet är ju inte så lockande. Nej, bättre att leva i nuet och ta vara på allt man gör just nu istället för att tänka bakåt eller grubbla över framtiden. (Oj, va optimistisk jag var idag....lite skillnad mot förra inlägget här på bloggen...) Men det passar inte mig att gå och deppa alltför länge, jag vill inte inse att jag har slösat bort en massa tid i mitt liv med att gå runt och vara deppig.

I lördags gick halva kvällen åt till bakning. Jag hade letat fram ett nytt recept som jag tänkte testa, det var en sorts sockerkaka med maräng på. Man tycker ju att jag nu när jag är så här pass gammal i alla fall, att jag borde lärt mig att inte testa några nya recept dagen innan man ska ha bjudning....För kakan blev inte alls bra....såg inte alls ut som på bilden. Testade den och den var ju ganska god...men nej, inget som jag skulle vilja bjuda på. Så igår fick jag snabbt slänga ihop en sockerkaka timmarna innan gästerna kom...Och då använde jag såklart ett gammalt beprövat recept och lyckades bättre!

Tack för presenterna jag fick igår! Och kul att alla kom! Imorron blir det lugnt firande med föräldrarna och kanske att kusinen L dyker upp!

fredag 23 januari 2009

Vakum

Tunt med blogginlägg hittills i år.

Inspirationen har verkligen inte infunnit sig och inte har det funnits mycket att skriva om heller. Känns som om man går i ett vakum och bara väntar, väntar på att NÅT ska hända. Nåt roligt som förändrar livet lite till det positiva, känns som det behövs just nu. En bestående förändring behövs, inte bara en för stunden. Som det är nu är mest alla dagar lika, svårt att skilja helg från vardag och tiden bara går på utan att nåt sker.

Tills vidare blir det väl mest bok och filmprat här...Och så någon fotoutmaning då och då. Alltid nåt...

onsdag 21 januari 2009

Burn after reading

I helgen var jag och såg filmen "Burn after reading". En galen thriller komedi av bröderna Coen. Senaste filmen jag såg av Coen var "No country for old men" och den här filmen är så olik den att det knappt är jämförbart. Jag har sett både bra och riktigt dåliga filmer av bröderna så jag visste inte vad jag kunde förvänta mig av den här filmen. Men jag blev väldigt positivt överraskad och tycker att det är den bästa filmen jag sett av dom.



Filmens karaktärer är hela behållningen med filmen, alla otroligt bra spelade av kända skådisar.
Frances McDormad spelar en kvinna, Linda, som bara har två saker i huvudet, internet dating och skönhetsoperationer. Linda jobbar på gym tillsammans med Brad Pitts rollfigur som är en blonderad tuggummi - tuggande kille som cyklar överallt. Richard Jenkins spelar deras chef på gymmet, en sorgsen och försynt man som är hemligt förälskad i Linda. En dag hittar de en bortglömd cd skiva i gymmet som de är övertygade om innehåller hemligt CIA material, material som de kan tjäna pengar på. De spårar cd:n till förre CIA medarbetaren Osbourne Cox, spelad av John Malkovich. George Clooney spelar en paraniod kvinnokral med matallergi som har ett förhållande med Osbournes fru....Hängde ni med? Galet blir det i alla fall och ju längre fimen går desto roligare blir det. Det är väldigt roligt när CIA blir inblandade men de har ingen aning om vad det är de ska utreda eller varför. En liten pärla till film!

måndag 19 januari 2009

Ljus över snö

av Anita Shreve


Den här boken var så bra, en sån bok som man saknar när den är slut. Den handlar om tolvåriga Nicky som bor med sin pappa i ett enkelt hus ute i skogen, långt ifrån grannar och samhället. Dit har de dragit sig undan efter att Nickys mamma och lillasyster omkom i en trafikolycka för några år sen. En dag när de är ute på sin dagliga promenad i skogen hittar de ett bylte i skogen. När de närmar sig så ser de att det är en liten baby, alldeles nyfödd. Strax efter får de även påhälsning av den unga desperata mamman.


Det är en jättefin och varm bok om saknad, sorg och att resa sig ur svåra upplevelser.

söndag 18 januari 2009

Fototriss - frost

Förra veckan när det var foto ur tre vinklar glömde
jag att lägga in mig på Fototriss sidan kom jag på idag! Klantigt!

Idag är temat FROST och jag har nog visat bilderna
redan men här kommer de igen!
Tre bilder av frosten som låg över landskapet i början av januari i år.
Och det ÄR frost, inte snö fast det ser ut så kanske.






lördag 17 januari 2009

Önskelista...

Eftersom min födelsedag närmar sig och några har börjat fråga vad jag önskar mig så kommer här några förslag:

Då jag nyss tagit upp måleriet igen så skule jag behöva material till det, tex målardukar (ej pannåer) i olika storlekar och akrylfärger.

Sen tar jag gärna emot presentkort på Indiska eller Lindex.

CD The Soundtrack of our Lives senaste: "Communion"

fredag 16 januari 2009

Fredagsfärg - gul och blå

Gul och blå är fredagens färger, då kan det ju bara bli dessa bilder av rapsfälten på Öland förra våren:

tisdag 13 januari 2009

Rea och vampyrer

Har gått runt i affärer hela dagen idag och kollat rean. Äntligen kom jag iväg på lite rea shopping, har bojkottat mellandags rean i år, det känns som allt man köper på den bara är onödigt och inget som man egentligen behöver. Jag handlade inte så värst mycket idag heller för jag tyckte inte det fanns så mycket att ha. Kläderna på rean känns inte så roliga eller fräscha längre och så mycket nytt har de ju inte fått in än heller. Fick dock tag på en färgglad halsduk som jag letat efter som ombyte mot min svarta. Sen har jag handlat lite pyssel saker också till min smyckestillverkning och mitt måleri som jag har satt igång med nu igen.

Igår var jag och såg på en vampyrfilm! Inte varje dag man ser något sånt... och tur är väl det kanske. "Låt den rätte komma in" hette den och är en svensk film som utspelar sig i början på 1980-talet i en Stockholmsförort. Huvudperson är en liten mobbad kille. När han får en ny granne som verkar bry sig om honom väcks hoppet hos honom om att få en kompis. Hans nya vän är dock lite annorlunda, hon är nämligen vampyr!


Jag tyckte filmen var bra, inte lika bra som jag hade trott innan men helt ok.De hade verkligen fångat tidsandan i filmen med kläder och inredning på ett suveränt sätt. Jag får väl konstatera att jag inte skräms direkt av vampyrer, det känns alldeles för overkligt för mig, då skräms jag mer av spöken som tex i filmen "Barnhemmet" som jag såg i höstas. Jag tyckte att själva mobbningen som killen i filmen utsattes för var otäckare än vampyren och berördes mer av det. Otroligt fint skådespeleri av både vuxna och barn!

måndag 12 januari 2009

Fototriss - samma motiv ur tre vinklar

Här är Tjolöholm slott fotat från tre olika vinklar en vacker höstdag:

Fler fototrissare hittar du här!

onsdag 7 januari 2009

Julfritt

Idag har jag plockat bort alla tomtar, änglar och julljus. Det var riktigt skönt att få bort allt - trodde att det skulle kännas tomt efteråt men istället kändes det rent och fritt från allt småplock.

Lite väl tomt blev det dock i köksfönstret så jag åkte och köpte en liten blomma. Först hade jag tänkt att köpa mig en bukett tulpaner men så hade de den här lilla söta vårblomman. Den kommer säkert inte överleva så länge för det är nog alldeles för tidigt för den men den ska väl stå lika länge som tulpanerna.


Riktigt fint blev det när vintersolen sken på den lilla blomman. Ute är det fullt med snö efter nattens snöfall.

tisdag 6 januari 2009

Tisdagstema - vinter

Visade ju vinterbilder igår så det får bli en liten repris... fast idag med lite större bilder!


Den här bilden var dock inte med igår:


Fler bilder av vintern just nu i landet hittar du på Tisdagstema sidan!

Sex and the city

Igår kväll hade jag en liten högtidsstund för mig själv för jag tittade på "Sex and the City - the movie" som jag fick i julklapp. Har sett fram emot att se filmen länge men har sparat den till ett tillfälle när jag kunde sitta i lugn och ro. Och den infriade alla mina förhoppningar! Den var rolig, tänkvärd, sorglig, smart och alldeles alldeles underbar! Jag var lite orolig för att den inte skulle vara lika bra som TV serien var men det var precis som att se ett väldigt långt TV avsnitt. Det blev både skratt och tårar under de dryga två timmar som filmen varade. Egentligen är det konstigt hur något som ser så ytligt ut kan beröra så men de som skapat den här filmen och serien har verkligen lyckats. Oavsett om man bor i en hipp New York lägenhet med en garderob sprängfylld av snygga kläder eller i en liten tvåa i Borås (med en ganska full garderob här också....) så är det inte stora skillnader på känslor man har i olika situationer. Och de fyra tjejerna vänskap i filmen är alltid rörande att se.

På tal om kläder, här fick man verkligen se massor av snygga och galna kreationer precis som det ska vara i Sex and the city världen. Kolla bara in det här när Carrie får prova bröllopskläder:
Vad jag dock aldrig begripit är vad Carrie ser i tråkiga Mr Big. Större träbock får man ju leta efter tycker jag. Han är så tråkig att klockorna stannar och så olik Carrie. Men det är väl därför deras historia blir så bra, olikheterna gör allt mer spännande.
Jag ger filmen absolut högsta betyg!

måndag 5 januari 2009

Snövitt landskap

Det är riktigt kallt ute, inatt var det väl runt 12 minus här.
Jag åkte genom ett helt förtrollande vackert landskap idag
- träd och natur var alldeles vita.

söndag 4 januari 2009

Nya förhoppningar

Nytt år och jag har nya förhoppningar om att detta året ska bli bättre än förra. För 2008 var verkligen inte något bra år för mig. Jag har definitivt upplevt bättre år. Jag har även upplevt sämre men 2008 är ändå ett tråkigt år känns det som.
Nu får man istället ta nya tag och hoppas att 2009 ska bjuda på lite bättre tider. Framförallt vill jag ju att allt ska lösa sig för mig vad det gäller arbete. Känns inget bra alls att det är så ovisst och osäkert.
Jag har dock redan nu planerat två roliga saker som jag ser fram emot under våren. Först i mars blir det en resa till ett land jag aldrig varit i innan och sen ska jag på ett roligt framträdande i maj. (Mer om dom aktiviteterna blir det senare i vår.) Det känns kul att ha något positivt att se fram emot mitt i all oro för framtiden.

Vita nätter

av Ann Cleeves


Detta är andra delen av fyra kriminalromaner som utspelar sig på Shetlandsöarna. Jag läste första delen för något år sen och fastnade direkt för stilen och det vältecknade porträttet av Shetlandsöarna. Den här andra boken är något bättre än första delen, man får en djupare inblick i huvudpersonernas liv, och liksom i den första så spelar själva platsen, de karga brittiska öarna en viktig del i handlingen.


En okänd man dyker upp på ön, han hävdar att han tappat minnet och inte vet vem han är. Dagen efter att han dykt upp hittas han död, hängande i en sjöbod. Vad som först ser ut som ett självmord visar sig snart vara ett brutalt mord som någon begått. Det första mordet följs snart av fler och polisen Jimmy Perez får ett tufft fall att utreda.


Ser med spänning fram emot ytterligare två böcker om livet på Sheltandsöarna.

fredag 2 januari 2009

Fredagsfärg - GRÖN OCH VIT

Börjar året med en Fredagsfärg!


Ett grönt hus med vita knutar:
Fotat i Göteborgs Botaniska trädgård sommaren 2008.