torsdag 26 september 2013

Jag minns att jag sprang

av: Ron McLarty

Smithy Ide sätter sig på sin gamla cykel och far iväg på kvällen efter att han begravt båda sina föräldrar som omkommit i en bilolycka. Han är i 40-års åldern, överviktig och lätt alkoholiserad och har inte suttit på en cykel på över 20 år. Han kommer inte kliva av cykeln förrän han rest tvärs över hela USA.

På hans mycket strapatsfyllda resa möter han det ena originalet efter det andra och alla har de något att förmedla och lära honom om livet. Samtidigt som han får lärdomar för livet så blickar han tillbaka på sin uppväxt tillsammans med sin psykisk ostabila syster som han ständigt fått ta hand om och lotsa på rätt spår när hon spårat ut ännu en gång.

Jag påminns om "Forrest Gump" när jag läser boken och jag tror att mannen som skrev "Hundraåringen som försvann" måste haft den här boken som inspiration när han skrev. Boken tar upp alla tänkbara ämnen, religion, rasmotsättningar, homosexualitet och olika funktionsnedsättningar, ja, allt man kan tänka sig. Jag tycker det kan bli lite klyschigt men det är ändå ett trevlig tidsfördriv. Bokens starka sidor är definitivt när den fokuserar på relationen mellan systern och Smithy.

Betyg: 2

onsdag 25 september 2013

Beatrice och Vergilius

av Yann Martel

Detta är en ny bok från författaren till "Berättelsen om Pi" , en bok som jag gillade och har rekommenderat tidigare. Den här boken är helt annorlunda men ändå liknar den "Berättelsen om Pi" på ett märkligt sätt.

Boken handlar om Henry, en författare som skrivit en bästsäljande bok där vilda djur ingår (och här anar man att det finns vissa självbiografiska inslag). Henry har nu drabbats av skrivkramp efter succen med förra boken och bestämmer sig för att flytta till ett icke namngivet land tillsammans med sin fru. Väl där fördriver han dagarna med bland annat amatörteater och att sälja choklad i en butik. En dag får han ett brev som innehåller en del av en pjäs. Pjäsen handlar om en apa och en åsna och Henry faller för den synbart enkla berättelsen och bestämmer sig för att söka upp författaren. Det visar sig att författaren som också heter Henry är en gammal kufisk gubbe som försörjer sig på att stoppa upp djur.

Precis som i "Berättelsen om Pi" är det här en bok som bottnar i symbolik, här får djuren återigen representera något annat mycket hemskare och makabert än man trott från början. Den har inte alls samma styrka och spänning som Pi boken men är ändå ganska kuslig och intressant. Här har man inte heller samma mystik som det var i "Berättelsen om Pi" utan man förstår ganska tidigt vart det ska leda.

Betyg: 3-

tisdag 3 september 2013

Semesterläsning

Två böcker som jag läste under min semester i somras:

Blomsterspråket
av: Vanessa Diffenbaugh

Maskrosbarnet Victoria har spenderat sin barndom på diverse olika barn- och familjehem och har fullständigt tappat tron människan. Hon har ständigt blivit sårad och sviken av dom som ska ta hand om henne och har fullständigt givit upp hoppet om att någon någonsin ska älska henne för den hon är. När hon fyller 18 är hon äntligen fri att ta hand om sig själv och hon flyr in i sin älskade blomstervärld som varit hennes fristad under de svåra uppväxtåren. Ganska snart upptäcker en florist Victorias talang för att skapa vackra buketter och hon får jobb som blomsterförsäljare.

Sakta får vi veta mer och mer om Victorias bakgrund och speciellt hennes tid hos fostermamman Elisabeth som visar sig lämnat ett djupt sår i Victorias själ.

Boken är lättläst och det händer hela tiden något så det är lätt att dras med i handlingen. Jag tycker annars att själva handlingen ibland är lite väl otrolig och osannolik vilket gör att jag blir lite skeptisk till hela boken. Det är ändå en läsvärd bok och det sägs att en film kommer att göras baserad på boken och jag kan nästan tro att man skrivit boken med tanke på att den ska bli en effektfull film istället för en riktigt bra bok.

Betyg: 4-



Nästa bok jag läste var:


Målarens döttrar
av: Anna-Karin Palm

Den här boken kom jag snabbt in i och jag fastnade för historien och karaktärerna direkt. Det skulle dock visa sig att ju mer jag läste desto mer irriterad och trött blev jag på främst huvudkaraktären. Maria är huvudkaraktären och hon reser tillsammans med sin bror till England för att leta efter sin far som lämnade dom när de bara var små barn. Anledningen till att jag retar mig på henne är att hon aldrig kan bestämma sig för något och att hon ältar allt oändligt länge.
Parallellt med Maria och hennes brors sökande får vi ta del av historien om deras farmor, Laura. Laura växer upp under början av 1900-talet i en liten by tillsammans med sin syster och far. Men medan hennes syster har livet utstakat för sig med man och barn är Laura mer vilsen. Efter att i alla år tagit hand om deras far står hon sen alldeles ensam när fadern går bort.

Boken har sin styrka i berättelsen om Laura tycker jag. Det är de kapitlen som jag nu efteråt minns mest och som grep mest tag i mig. Hela boken är annars en varm och vacker berättelse men för mig blir den lite långdragen, speciellt den nutida historien om sökandet efter en frånvarande far.

Betyg: 3