onsdag 31 augusti 2016

Lögnernas labyrint

av Barbara Vine

Barbara Vine (som egentligen heter Ruth Rendell) tillhör en av mina favoritförfattare. Har läst flera av hennes böcker. Hon skriver spänningsromaner med ett psykologiskt djup som nästan alltid berör. "Astas bok" och "Sotarens pojke" tillhör några av de bästa hon skrivit. Jag gillar verkligen hennes stil och sättet hon beskriver ofta udda människor och deras relationer, vardagligt men alltid med en antydan till något som inte stämmer. Och det är precis den känslan man får av Lögnernas labyrint.

Kerstin Kvist har tröttnat på studentlivet i Lund och reser till England för att jobba som vårdare för en psykiskt instabil man, John. John bor i ett stort och gammalt hus på landet tillsammans med sin kontrollerande mamma och sina tre systrar. Inget konstigt med det kan tyckas förutom att alla är vuxna och borde flyttat hemifrån för länge sedan. Undan för undan lär Kerstin känna familjemedlemmarna och deras hemligheter. Hon dras ofrivilligt in i deras intriger och bisarra vanor. Jag tycker det är intressant och spännande. Tråkigt nog så dog Ruth Rendell förra året så några fler psykologiska romaner kommer det inte bli från henne.

Betyg: 4-

tisdag 30 augusti 2016

Öppnas i händelse av min död

av Liane Moriarty

Jag kommer in med helt fel förutsättningar för den här boken, jag tror nämligen att det är en deckare eller thriller. Det är dels hur omslaget är utformat som får mig att associera till deckare men även titeln. Allt blir lite fel med en gång alltså - jag läser i tron om att det är en deckare men sen visar det sig vara ett drama med feelgood inslag.

Boken har blivit en jättesuccé och boken har legat 50 veckor på bäst säljar listor i USA. Jag tycker inledningen är bra, visst är det spännande att veta varför maken har lämnat ett brev till sin fru som endast får öppnas i händelse av hans död. Men när brevet väl är öppnat så tappar jag intresset för boken. Jag har svårt för karaktärerna i boken, det finns ingen som jag direkt känner sympati med, möjligtvis den sörjande modern Rachel även om hon framställs lite väl mycket som martyr ibland. Jag har väldigt svårt att förstå vissa händelser och karaktärernas val också, speciellt triangeldramat med Tess och hennes man och kusin som för mig ter sig väldigt orealistiskt.

Det finns en hel del fördomar i boken också som jag stör mig på. Tex så är en tjock person automatiskt ful och oattraktiv, men när personen sen går ner i vikt blir hon plötsligt oemotståndlig och oerhört vacker - sånt retar mig eftersom det är så fördomsfullt.

Betyg:2-