lördag 20 augusti 2011

En fager mö

av: Joyce Carol Oats


Det här är den tredje, möjligen till och med fjärde, boken jag läser av Joyce Carol Oats. Jag gillar hennes sätt att skriva, det är aldrig svårt utan rakt och man kommer direkt in i historien. Även den här boken slungas man in i direkt från första sidan.


Det handlar om 16 åriga Katya, som fått sommarjobb hos en rik familj i det välbärgade kustsamhället på östkusten. Hennes egen bakgrund skiljer sig från miljön hon nu vistas i, hennes trasiga familj hankar sig fram och tillhör arbetarklassens lägre skikt. Katya njuter av livet i den vackra kuststaden och en dag möter hon en man som bjuder hem henne till sitt enorma hus vid stranden.

Tyvärr är det ingen prins hon möter utan en äldre herre, gammal nog att vara hennes farfar. Ändå dras hon till Martin som han heter, han lockar med både vackra ord och pengar.


Jag hade svårt för bokens tema - äldre man förför ung kvinna, speciellt eftersom åldersskillnaden var så stor, det gav hela historien en liten bitter smak och jag värjde mig hela tiden lite för den. Inte heller det överraskande slutet tyckte jag riktigt om. Det är absolut ingen dålig bok, det är bara hela temat som jag inte gillar, själva utförandet är dock väldigt bra och det är lätt att föreställa sig miljön i boken och känslorna skildras på ett fint sätt. Boken når dock inte upp till Blondes storhet som jag läste häromåret av samma författarinna.


Betyg: 3

Inga kommentarer: