tisdag 9 juli 2024

Två höjdare till!

Ytterligare två riktigt bra böcker!

En sång för alla dom
av Mike Gayle 

En riktigt hjärtevärmande bok om ensamhet och utanförskap. Fint och ömsint berättat om en man som på ålderns höst blivit allt mer ensam, frun har gått bort, dottern flyttat till ett annat land och sonen som aldrig hör av sig. I sin ensamhet har Hubert istället skaffat sig låtsaskompisar - ungefär som små barn gör. Men en dag knackar det på dörren och en ung tjej med ett litet barn står utanför. Den unga tjejen kommer att vända upp och ned på Huberts värld och tvinga ut honom i verkligheten. 

Det är lätt att tycka om Hubert och känna sympati för hans ensamhet och det lite sorgliga liv som har blivit hans efter att alla lämnat honom. Man tycker verkligen om den försynta Hubert som bara vill alla väl. Boken beskriver väl utsattheten som ensamheten skapar. Men Hubert och hans nyfunna vänner gör något åt situationen och försöker bryta sig loss. Verkligen fin och samtidigt lite sorglig läsning om hur samhället är för många idag. 

Betyg: 4+


Mina drömmar stad
av Per-Anders Fogelström 

En bok som jag läst en gång för väldigt längesedan. Jag minns att jag tyckte väldigt bra om den och hade tänkt att fortsätta med resten av böckerna i serien men det blev aldrig av. När jag såg att man gett ut dem i nyutgåva som pocket så köpte jag första delen för att se om jag fortfarande skulle tycka om den. Och ja, den är fortfarande en fantastisk berättelse! Den står sig verkligen ännu trots att det är över 60 år sedan den utkom. 

Jag kommer dock inte ihåg något av historien - det är som att jag läser den för första gången. Det enda jag minns från när jag läste den på 1990-talet är den enorma trångboddheten, smutsen överallt och den outtröttliga kampen som människorna för. 

Det är verkligen en svensk klassiker som alla borde läsa för att inse hur bra vi har det. Och hur människorna för bara några generationer sen fick kämpa för sin överlevnad. Idag omger vi oss med ett överflöd av prylar och kläder men ändå vill vi hela tiden ha mer. Vi strävar efter bättre och större hela tiden och kan aldrig nöja oss. Men här i boken är människorna glada bara de får sova i en säng i ett rum som inte är helt överbefolkat av andra ibland okända människor. Det är lätt att tänka att det är ju historia nu men tittar man ut i världen så lever många människor ännu under liknande förhållanden. 

Miljöbeskrivningarna är skildrade så levande att man nästan kan känna dofterna och höra ljuden. Och personerna kommer till liv genom små medel och är ömsint beskrivna. Ett mästerverk verkligen! Jag kommer nu definitivt ta mig igenom hela serien som innefattar fem böcker.  

Betyg: 5