söndag 25 september 2011

Det broderade hjärtat

av Carole Martinez


Vilken bok och vilken fantastisk historia! Jag är helt tagen av boken och dess vackra och magiska innehåll. Från första sidan bara älskar jag boken.


Boken är en debut av den franska författarinnan Carole Martinez och den har vunnit flera priser. Hela idén till boken är hämtad från hennes spanska farmors liv. Och vilket liv sen...


Frasquita föds i en liten by i Andalusien. Hon behärskar en säregen gåva, hon lever för sin nål och tråd och hennes broderier sägs heala människor. Hon syr de vackraste klänningar och lappar ihop både tuppar och människor med sin synål. Som ung gifts hon bort med enstöringen Juan, de får tillsammans 5 barn, fyra döttrar och en son. När Juan spelar bort henne i en tuppfäktning packar hon in alla sina fem barn i en kärra och beger sig iväg på en lång vandring mot kusten iklädd sin fantastiska brudklänning.
Handlingen i boken berättas av Frasquitas sjätte barn Soledad, som föds på andra sidan havet, i Algeriet och vars far är okänd. Hon berättar om sina ovanliga syskon, äldsta systern Anita som inte sa ett ord på 16 år, Angela som har ett speciellt förhållande till alla fåglar och som plockar fram fjädrar ur sin kjolar, Martirio som en gång lurade döden men som nu istället lever på att ge andra kyssar som dödar, hennes enda bror, den stillsamme Pedro som drivs till att bli en mördare och självlysande Clara som lyser i mörkret och som hela dagarna bara sitter i solen.


Ja, det är magiska berättelser med ord som går rakt in i hjärtat på en. Det är ett oändligt myller av ord som slår en med häpnad på varje sida. Och fastän det är en riktigt våldsam och blodig historia så vill jag inte lämna boken när den är slut utan bara läsa mer. Det är även en bok om kvinnors kamp och traditionellt kvinnligt hantverk.


Kan bara bli högsta betyg: 5!

1 kommentar:

Ninnie sa...

Oj! Den boken har jag tittat på-för den var med i bokcirkeln förra året-men lagt tillbaka den för jag inte trodde den var bra...där ser man! Nu får jag väl försöka hitta den i pockethyllan istället!