tisdag 31 mars 2015

Hem

av Toni Morrison

Ännu en nobelpristagare! Och den här gången även en favoritförfattare. Jag har läst nästan alla hennes böcker, har nog bara missat en av alla de elva böcker hon hittills har gett ut. Hennes böcker är alltid starka skildringar av afroamerikanskt lidande i olika tidsperioder. Även den här boken handlar om rasmotsättningar och kampen för att skapa sig en plats i samhället.

Frank Money har kämpat i Korea kriget och kommer hem svårt sargad av kriget. Han enda önskan är att få träffa sin syster igen. Systern Cees har själv gjort en resa under åren han varit ute i krig, från barn till vuxen kvinna som måste försörja sig själv i en hård och kall värld. Hon råkar i klorna på en rasforskare som utför experiment med henne och svårt sjuk sänder hon ett meddelande till Frank om att hon behöver hans hjälp. Frank ger sig ut på en resa genom ett land som präglas av rasism och orättvisor.

Det är gripande och brutalt som i de flesta av Toni Morrisons böcker. Jag tycker det vore intressant om hon skrev om något annat någon gång, att hon vågade sig på att skriva om något som inte berör rasism. Å andra sidan är hon grymt duktigt på att skildra just det och "Hem" är ännu ett mästerverk från henne.

Betyg: 4

Inga kommentarer: