torsdag 9 mars 2023

Je m'appelle Agneta

 av Emma Hamberg

Så här beskrivs handlingen av boken:
"Agneta är fyrtionio år och har bleknat in i tapeten. De utflugna barnen hör bara av sig när de vill att hon ska swisha pengar, och arbetskamraterna har absolut noll intresse för vad Agneta gör, tycker eller vill.

Hennes man Magnus, fågelskådare och frisksportare, anser att din kropp är ditt tempel och att templet inte ska besudlas med till exempel rödvin eller aprikosmarmelad. Nej, granatäppelkärnor och quinoa är det som gäller. Lyckligtvis finns ett utrymme bakom frysen i källaren där Agneta kan ha sin marmelad. Att ligga i sängen, dricka vin i smyg och se på tv-serier där folk renoverar franska gårdar är hennes enda, hemliga njutning.

Men när Agneta får syn på en radannons i tidningen vaknar något inom henne.

Äldre pojke behöva hjälp. Nu. Laga mat. Städning jättestor hus. Mycket viktig varje fredagar 17.00 sitt på bar. Måste prata svenskan! Pojken bor Saint Carelle, Provence, Frankrike. Svar till bar-fabien@gmail.com"

Agneta byter tristessen hemma mot ett äventyr i en idyllisk liten fransk by. Och hon hamnar bland en samling udda typer som får henne att omvärdera hela hennes liv. Det är mycket fransk charm och feelgood men med ett stråk av allvar. För mig blir det stundtals lite för klyschigt och nästan åt buskis-hållet, speciellt i mitten av boken då jag nästan tröttnar. Men sen tar sig boken mot slutet och den känns djupare och mer äkta. Jag gillar Emmas humor och hennes träffsäkra beskrivningar. Budskapet är också fint - att ta reda på hur man egentligen vill leva sitt liv, och att det aldrig är försent att börja om. Boken är perfekt om man vill fly vardagen en stund och drömma sig bort till Provence. 

Betyg 3+

Inga kommentarer: