torsdag 14 mars 2013

Sarahs andra halva

av Lisa Genova

Det här är en intressant skildring om hur livet kan förändras när hjärnan skadas i en bilolycka. Författaren jobbar med neuropsykologi och det märks att det är en kunnig person som skrivit boken. Det känns skrämmande att tänka på hur många okända syndrom som kan inträffa om man skulle råka slå i huvudet. I boken är det Sarah som råkar ut för en vänstersidig neglekt, vilket innebär att hon helt har tappat förståelsen och känslan av att någonting existerar till vänster om henne. Hon hittar inte vänsterarmen när hon ska äta, kan ej dra på sig strumpan på vänsterfoten eftersom hon inte ser den, hon ser inte sina barn när de befinner sig i hennes vänstra synfält. Det är oerhört svårt att förstå hur en sida bara kan försvinna och vilka oerhörda problem det skapar i livet.

Sarah är en högpresterande trebarns mamma som lever ett hektiskt liv. Hon är vice vd på ett stort företag, jobbar aldrig under 80 timmar i veckan samtidigt som hon uppfostrar tre barn tillsammans med sin lika upptagne man. När hon en dag på väg till jobbet krockar med bilen förändras hennes liv för alltid. Skadan i huvudet gör att hon får kämpa med varje liten självklar rörelse.

Boken blir en tydlig påminnelse om vad som verkligen är viktigt här i livet, att strävan efter pengar och karriär inte ger mycket när det väl gäller och hur viktig hälsan och familjen är för att man ska må bra.

Betyg: 4

Inga kommentarer: