fredag 6 december 2013

Blå koral

av: Louise Boije af Gennäs

Det här är första boken jag läser av Louise Boije af Gennäs, jag har hört talas om henne och varit nyfiken på att läsa något av henne länge och nu fick jag alltså chansen när vi läste hennes bok "Blå koral" i vår lilla bokklubb på jobbet. Det är en riktigt tegelsten, nästan 700 sidor och jag som brukar sky för tjocka böcker får verkligen något att bita i. Det är går dock förbluffande fort att ta sig igenom alla sidorna, det är lättläst och texten flyter på utan att man behöver anstränga sig. Dock kan jag redan nu säga att boken lätt hade vunnit på att kortas ned med några hundra sidor för det blir väldigt mycket  och lite verkstad ibland. När jag läser på om Louise så ser jag att hon tidigare skrivit för TV-serier och det märks på hennes stil, det är lite som att följa en serie på TV. 

Författaren lyckas bra med att beskriva det vardagliga livet, allt är väldigt välskrivet och hon är duktig på att skildra olika människors tankar och känslor. Handlingen utspelas under några år i mitten av 2000-talet där vi får följa 6 vänners liv. Trots att detta är del två av tre är det inte svårt att komma in i deras liv och relationer. Deras liv präglas av tiden de lever i och referenser till aktuella nyhetshändelser flödar i boken vilket stör mig ju mer jag läser eftersom vissa känns insatta i boken utan klar anledning. Något som dock är en central del i boken är dels stormen Gudrun och dels tsunamin i Thailand då huvudpersonerna drabbas på olika sätt av dessa händelser. I just dessa sekvenser har boken sin styrka enligt mig, jag kan nästan känna stormvindarna som river utanför dörren till torpet i Småland där Stefan befinner sig med sin sjuke son när Gudrun härjar som värst  och jag kan verkligen känna hopplösheten och kaoset som Viktor upplever i Thailand efter att den hemska tsunamin dragit fram och förstört allt i sin väg. 

Totalintrycket blir dock lite för pratigt och sen har jag ibland svårt att förstå vissa val som huvudpersonerna tar i boken. 

Betyg: 3+


Inga kommentarer: