onsdag 5 november 2014

Fågelburen

av Lisa Jewel

Den här boken köpte jag på flygplatsen som resesällskap när jag flög till Paris. Kan inte säga att jag hann läsa så mycket där men väl hemma igen plöjde jag lätt igenom den. Lisa Jewel jämförs med Jojo Moyes, de skriver båda feelgood romaner som är lättlästa samtidigt som de tar upp svåra ämnen.

I Fågelburen möter vi familjen Bird. Mamma Lorelei är en excentrisk kvinna med samlarmani. Hennes maniska samlande tar ny fart då en tragedi inträffar en påskafton i familjens hus. Snart har samlandet gått överstyr och hennes pryljakt tar över hennes liv helt. Hon försummar både barn och relationer för att kunna fortsätta samla. Huset fylls och efter ett tag går det knappt komma in längre pga alla saker överallt.

Genom hennes barn och partners får vi ta del av historien om familjen Bird som både är sorglig och bitterljuv. Jag tyckte ibland att en del personer var svåra att få grepp om och lite överdrivna, speciellt de manliga karaktärerna, sonen som flyr till Thailand och blir kriminell och pappan som får en oväntad ny familj. Andra berörde mer och speciellt Lorelei själv är en gåta som fascinerar. Jag värjer mig lite för alltför lyckliga slut också och här var slutet lite väl sockersött för mig men på det stora hela en bra och läsvärd bok.

Betyg: 4

Inga kommentarer: