fredag 16 december 2016

Min fantastiska väninna

av Elena Ferrante

Elena och Lila växer upp i ett fattigt kvarter i Neapel på 50-talet. Det är en oerhört tuff uppväxt där våldet ständigt lurar runt hörnet, både ute i samhället men också i hemmen. Hela flickornas värld ryms i det där slitna kvarteret, här finns slaktaren, caféet, skomakeriet och skolan.

Lila utmärker sig så fort de börjar skolan, hon briljerar i alla ämnen med sitt skarpa intellekt. När de sen når tonåren blommar till slut Lila ut och blir en ung skönhet som alla åtrår. Flickorna vill vara som Lila och pojkarna förälskar sig i henne. Detta skapar avundsjuka bland tjejerna och rivalitet hos killarna. Lila själv är dock oberörd av alla känslor hon väcker, hon har förutom sin intelligens och skönhet även ett stort hjärta och tar alltid de svagas parti. Elena som hela tiden varit Lilas närmsta förtrogna brottas med sina egna känslor för Elena, hon känner både beundran och kärlek men även en enorm svartsjuka. Samtidigt kan hon inte riktigt komma nära, Lila är som en gåta och man vet aldrig vad hon ska hitta på härnäst.

Boken har fått mycket beröm och jag kan bara instämma i berömmet, jag dras direkt in i Lila och Elenas värld. Man förflyttas till de slitna husen där familjerna ropar till varandra genom fönstren och man hör bilar som tutande kör genom kvarteret trots att boken egentligen inte innehåller så många miljöskildringar. Välskriven och en läsupplevelse! Boken slutar med en riktig cliff-hanger men som tur är fortsätter den ju eftersom det sammanlagt ska bli fyra böcker om väninnorna. Det är helt enkelt en fantastisk roman om en helt fantastisk väninna!

Betyg: 5

1 kommentar:

FREEDOMtravel sa...

Den här blir jag nyfiken på! Tack för tips!