måndag 3 juli 2017

Ingen familj är en ö

av Anja Wikström

En angelägen bok om hur det är att leva med adhd och alla svårigheter som en familj kan möta när man inte blir tagen på allvar eller får någon hjälp.

Boken är skriven som en roman men är baserad på författarens verkliga liv. Redan från början känner Ada att det är något som inte stämmer med hennes dotter, på BVC och i babygruppen utmärker sig Ada och hennes lilla My och de märker att de inte passar in i vad som förväntas av dom. Tidigt får Ada höra att hon bär skulden till att My inte uppför sig som de andra barnen. Tyngd av skuld försöker hon lösa alla situationer som uppkommer men räcker aldrig helt till och får inte något att fungera.

Det är sorgligt att läsa om hur lite hjälp familjen får, ingen verkar vilja ta tag i problemen, varken förskolan eller vården bryr sig nämnvärt när problemen eskalerar. Familjen har heller inget stöd i närstående utan måste försöka klara sig själva med ett barn som kräver så mycket mer än normalt av föräldrarna.

Jag tyckte om boken - den var lätt att komma in i och man rycktes lätt med i handlingen. Enda negativa skulle vara att man drar allt lite för långt, man fattar problemen och frustrationen utan att man behöver skriva om det så många gånger - nu får det effekten på mig att jag till slut nästan tappar tålamodet med My också och tänker "kan hon aldrig uppföra sig!". Men en läsvärd och viktig bok!

Betyg: 3

Inga kommentarer: