Med så kallade feelgood böcker vet man aldrig riktigt vad man får - en del kan vara fantastiskt bra och andra blir rejäla besvikelser. Populär är de i alla fall, känns som att det finns hur många som helst. Upptäckte att biblioteket hade en hel avdelning med bara feelgood litteratur -vilket förvånade mig, förr i tiden fanns ju knappt den genren att låna på bibliotek.
Döden och andra lyckliga slut
av Melanie Cantor
En riktigt klassisk feelgood - lättsam men med allvarliga stråk. Så som en feelgood ska vara tycker jag. Jag blev positivt överraskad av den här boken - först tänker jag att jag listat ut hela handlingen efter några kapitel men jag har fel - boken tar vändningar som jag inte förutsåg.
Efter ett besök hos läkaren får Jennifer veta att hon har 90 dagar kvar att leva. 90 dagar att säga adjö till sina vänner och avsluta sitt liv - något som kan få vem som helst att fundera på vad som är viktigt i livet. Boken sätter fingret på vilka prioriteringar vi gör i livet och hur vi tar hand om varandra och oss själva på ett lagom lättsamt sätt.
Betyg 3
En förtrollad ö
av Nora Roberts
Nora Roberts är ju en gigant inom feelgood och andra genrer. På hennes wikipedia sida står det att hon gett ut 225 böcker. Jag har tidigare läst en av de - det var väldigt många år sen och jag minns att jag tyckte den var riktigt bra. Jag har därför stora förhoppningar på denna. Dock blir det lite platt fall - den här boken som är den första i en serie om tre gillade jag inte alls. Roberts har definitivt talang - hon skriver väldigt bra och texten flyter på men det är handlingen som inte alls griper tag i mig. Mest stör jag mig på de inslag av mystik som finns med i boken - de känns bara klyschigt.
Boken handlar om en kvinna som flyr från sin misshandlande man och tar sig en ny identitet på en avlägsen ö där hon äntligen känner sig trygg. Trots detta allvarliga tema griper aldrig berättelsen tag i mig.
Betyg 2
Den förlorade årgången
av Ann Mah
Den här boken klassificeras nog inte som en feelgood egentligen men omslaget får mig att känna att den hör till genren. Detta är den boken av dessa tre som har mest tyngd och som jag tycker är bäst av dessa tre.
Kate drömmer om att bli en av värdens bästa vinkännare men för att bli det måste hon klara eldprovet Masters of Wine och för att göra det åker hon till det franska vindistriktet Bourgonge där hennes släktingar har en vingård. Väl där upptäcker hon omtumlande saker om sin familjs historia som förklarar varför hela släkten helst inte pratar om det förflutna. Parallellt får man följa Helene under krigsåren där hon kämpar för att dels ta hand om sina små bröder och dels få vingården att överleva de svåra krigsåren.
Det är historien som utspelar sig under andra världskriget som är den som mest griper tag i en. För säga vad man vill om alla dessa skildringar om kriget - det är onekligen en historia som är fängslande och skakande.
Betyg 4-
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar