torsdag 11 juli 2013

Ögonblicket

av Douglas Kennedy

Det här är den första boken som vi läser i vår lilla läsecirkel på jobbet. Vi har kommit på att vi alla fyra som jobbar på kontoret har ett gemensamt intresse, nämligen att läsa böcker. Istället för att hela tiden tipsa varandra om bra och läsvärda böcker kom vi på att vi skulle läsa samma bok och sen diskutera den gemensamt efter ett antal veckor. Det gör att man får nya intryck och så kanske man får läsa böcker som man aldrig annars skulle ha valt.

Först ut blev alltså "Ögonblicket" av en amerikansk författare som var ny och okänd för mig men som jag förstått gett ut en hel del böcker. Boken är en riktig tegelsten på 500 sidor och handlar om Thomas som en dag får ett brev som kommer att ta med honom på en resa tillbaka till sitt förflutna i kalla krigets Berlin.

Thomas kommer till Berlin i början på åttiotalet för att skriva en bok om den tudelade staden. Han fascineras av stadens och dess invånare och man får en klar blid av hur man levde i det delade Berlin innan murens fall, vilka enorma skillnader det var beroende på om man bodde på öst eller väst sidan. I Berlin träffar han Petra som han faller för direkt och som ska visa sig bära på många och svåra hemligheter.

Boken får en att ställa frågor om vad en människa är villig att göra för sitt livs kärlek och hur mycket man är beredd att offra för sina närmaste. Den visar på hur mycket våra val vi gör i livet kan påverka en annan människas liv och hur livet kan förändras på ett ögonblick.

Stundtals tyckte jag boken var lite långdragen och jag tyckte det fanns episoder i den som man kunde hoppat över. Andra stunder blixtrade det till ordentligt och jag hade svårt att sluta läsa, speciellt när Petra får berätta sin gripande historia. Blandade känslor alltså som gör att betyget blir som det blir.

Betyg: +3

1 kommentar:

Ninnie sa...

Va roligt med en läsecirkel!