söndag 10 maj 2015

De andras hus

av Rhidian Brook

Man kan säga att där den förra boken som jag läste slutade börjar den här. Fast i ett helt annat land och i en helt annan tid. Föregående bok slutade med att kriget i Biafra var slut och sen lämnades man att själv fundera på vad som hände efter kriget. Boken "De andras hus" beskriver vad som hände i Tyskland efter andra världskriget var slut. Ganska unikt faktiskt, för när man tänker efter har man sett massor av filmer som utspelar sig före och under kriget men det är sällan man ser filmer eller läser böcker om tiden efter kriget. Den här boken bygger på en sann historia om författarens släkt och är väldigt intressant.

Till ett mycket sargat Hamburg skickas överste Lewis för att övervaka återuppbyggnaden av landet. Hans fru och son följer med och de tilldelas ett hus i utkanten av staden. Huset tillhör en tysk arkitekt som blivit änkling i kriget och nu  ska Lewis ta över huset men den godmodige Lewis klarar inte av att köra ut änklingen och hans dotter utan föreslår att de ska bo i huset tillsammans. Så kommer det sig att två forna bittra fiender nu ska dela hus och vardag. Lewis fru som fortfarande sörjer äldste sonen som dog i ett tyskt flygangrepp har svårt att anpassa sig till sin nya situation. Snart visar det sig dock att sorg och fiendskap ska övergå till passion och förbjudna känslor som spirar i villan.

Jag tycker det är en riktigt bra bok, det handlar om förlåtelse och om att börja om under nya förutsättningar. Kanske vill författaren lite för mycket, här finns så många historier som man skulle velat fått lite mer plats, om förra boken var på 700 sidor som inte alltid kändes helt motiverande så skulle den här boken behövt fler sidor än de dryga 300. Det är en så pass intressant och outforskad historia som man gärna hade fördjupat sig i.

Betyg: 4+

Inga kommentarer: