måndag 22 februari 2016

Rosa Candida

av Auður Ava Ólafsdóttir

Vilken fantastiskt vacker bok och historia! Det här är en äkta feel-good roman som man blir glad och varm i hjärtat av. Författarinnan kommer ifrån Island och har gjort succé i Frankrike med boken och den påminner mycket om andra franska feel-good böcker jag läst. Boken är skriven på ett okomplicerat lättillgängligt språk som charmar läsaren från första sidan.

Arnljótur, kallad Lobbi är 22 år och på väg mot sitt livs äventyr. Han lämnar Island och sin gamla överbeskyddande far och funktionshindrade tvillingbror och reser söderut. Kvar på Island finns även Lobbis dotter Flóra Sól, endast några månader gammal och barnets mor, Anna. Flóra Sól är babyn som bara blev till vid ett tillfälligt och hastigt möte och Lobbi har knappt förstått att han blivit far och har ingen relation med varken dottern eller mamman när han far iväg. 

Hans mål är ett kloster i en avlägsen bergsby i ett icke-namngivet land i södra Europa. Här fanns en gång världens vackraste rosenträdgård och Lobbi har nu fått i uppdrag att återskapa trädgården. Han bosätter sig hos munkarna och påbörjar sitt arbete. En dag ringer Anna och meddelar att hon och dottern är på väg till honom. Lobbi får plötsligt prioritera om i sitt liv och snart är dottern hans största prioritet i livet. 

Jag gillade verkligen den här fina lilla boken som med små medel hyllar livet och allt som är vackert och skörheten i människors känslor. Lite tafatte men gode Lobbi är svår att inte tycka om och hans resa från ung grabb till familjefar berör. Min enda invändning är att barnet Flóra Sól beskrivs lite orealistiskt och hon får nästan helgon status i byn. 

Betyg: 4+

Inga kommentarer: