tisdag 2 februari 2016

To kill a mockning bird

av Harper Lee

Årets första bok är en bokklubbs bok och den läses på engelska. Vi kommer jobba en hel del internationellt nu på jobbet och för att fräscha upp engelska kunskaperna valdes en bok på engelska. Roligt tycker jag som gärna läser på engelska, det brukar bli en eller två engelska böcker per år. Och jag kan konstatera att jag faktiskt läser lika fort på engelska som på svenska! Fast då ska sägas att jag inte läser så fort på svenska, jag har svårt för att slarvläsa utan vill helst läsa varje ord och mening utan att hoppa över något eftersom jag då tycker att man tappar så mycket av bokens själ.

Jag är så glad över att just den här boken valdes, jag hade nog aldrig läst den annars eftersom jag har trott att den skulle vara jobbig och svår. Det är en modern amerikansk klassiker som brukar läsas i skolorna i USA. Den utkom 1960 och är författarinnans enda bok. Den blev snabbt populär och har vunnit Pulitzerpriset. och på svenska heter den "Dödssynden". Den har även filmats med Gregory Peck i huvudrollen (han vann en Oscar för den rollen) och filmen såg jag i helgen, en film som stått sig över alla dessa år och den är nästan lika bra som boken.

Boken rymmer så mycket att det är svårt att veta var man ska börja. Det är unga Scout som vi får följa under några år i början av 1930-talet. Scout och hennes bror Jem upptäcker världen tillsammans med vännen Gill. Det är en värld som inte alltid är så lätt för barn att förstå. I boken behandlas allt från rasfrågor, klass-skillnader och fördomar till könsroller, tolerans och medmänsklighet. Allt är skildrat med en stor portion värme och humor.

Det är verkligen en liten pärla till bok som känns lika aktuell idag som när den skrevs. Jag gillar den orädda och tuffa lilla Scout som hatar att bära klänning och den förstående och kloka ensamstående fadern Atticus som genom sitt jobb som advokat hamnar i hetluften då han ska försvara en svart man som anklagas för våldtäkt på en vit ung kvinna,

Betyg: 5

1 kommentar:

Ninnie sa...

Å, den där boken har jag tänkt läsa, en tanke jag haft sen läääänge tillbaka. Kanske dags att göra det nu...(men på svenska!)