tisdag 24 november 2020

Arvet från familjen Palmisano

 av Rafel Nadal

I de här tiderna när man inte kan resa så är det fantastiskt att man kan använda böckerna för att "se världen". Den är boken utspelar sig på klacken i södra Italien, i Apulien - bland vidsträckta olivlundar, små vita trullihus och trånga grottor i Materna. Detta är ett område som jag länge velat besöka och efter att ha läst boken så står det högst på min lista över ställen jag absolut måste se. 

Det vilar en förbannelse över familjen Palmisano, det är i alla fall vad alla tror efter att alla släktens män, 21 stycken, har stupat i första världskriget - när kriget är slut finns bara kvinnor kvar. Men i Donata Palmisanos mage växer ett litet foster och när hon inser att hon är gravid ber hon sin bästa väninna som också är gravid att ta hand om hennes barn om det visar sig vara en pojke - allt för att skydda pojken från förbannelsen. Naturligtvis föder hon en son medan väninnan föder en dotter och de två barnen växer upp i tron att de är tvillingar. 

Här finns alla ingredienser till en spännande roman men tyvärr så fastnar jag inte för huvudkaraktärerna, det känns inte som att man kommer dem riktigt nära. Boken känns också väldigt "manlig" - skriven av en man som försöker sig på att vara känslosam men inte lyckas. Hur förhållandet mellan tvillingarna förändras över tiden känns inte trovärdigt heller. 

Behållningen för mig är miljöbeskrivningarna samt de sista kapitlen som beskriver katastrofen i Bari - en händelse som sägs vara andra världskrigets mest nedtystade händelser och kallas "lilla Pearl Harbour". Tusentals människor dog när tyskarna släppte bomber över hamnen där 17 fartyg går under varav ett amerikanskt fartyg är fullastat med senapsgas som sprider sig över Bari. Än idag är händelsen hemligstämplad av brittiska regeringen. 

Betyg 2+

 

Inga kommentarer: