fredag 30 april 2021

Innan ni tog oss

av Lisa Wingate

Vilken historia! Det är omöjligt att inte gripas av denna berättelsen som bygger på verkliga händelser i Memphis, USA. Mellan 1920 och 1950 drev Georgia Tann ett framgångsrikt barnhem dit kändisar och välbärgade familjer vände sig för att adoptera. Fattiga och ofta ensamstående mödrar lurades att lämna bort sina barn till Mrs Tann, andra barn kidnappades helt enkel från gatan. Under tiden på barnhemmet vanvårdades barnen, över 500 barn försvann spårlöst - troligtvis dog de av vanvården på barnhemmet. Allt medan Mrs Tann tjänade grova pengar på de som adopterades.  

I boken får vi följa Rill och hennes 4 småsyskon. De lever på Mississippi floden på en flodbåt med sina föräldrar. När mamman i svåra förlossningssmärtor tas in på sjukhus passar Mrs Tann på och rövar bort barnen från träsket där de lagt till. Barnen hamnar på barnhemmet och där börjar en kamp för att överleva och hålla ihop syskonen. 

I nutid får vi följa åklagaren Avery som vid ett besök på ett ålderdomshem stöter på en äldre kvinna som påminner henne om hennes egen farmor. Hon blir nyfiken och sätter igång att söka efter information om farmoderns uppväxt. 

Jag blir väldigt berörd av den här fruktansvärda historien - får nästan pausa ibland lite för det är svårt att ta in alla grymheter som barnen utsätts för. Trots det hemska är det är det skrivet med värme och man känner hela tiden hopp. Boken växlar mellan nutid och dåtid - ofta upplever jag att nutiden i dessa böcker haltar lite men inte här - nutidens historia är också bra. Bevis för att det är en duktig författare - jag läser gärna fler böcker av hennes. Boken var också 2019 års mest sålda pocketbok! 

Betyg 5

Inga kommentarer: