söndag 9 oktober 2011

En välsignelse

av Toni Morrison

Efter den starka och välskrivna boken jag läste sist kände jag att jag måste läsa något som är lika intensivt och välgjort så jag vände mig till en av mina favoritförfattare; Toni Morrison. Jag har läst flera av hennes böcker och även om hon kan vara lite ojämn så är det alltid välformulerat och kvalitet på det hon ger ut."En välsignelse" sägs likna boken "Älskade", en bok som tillhör en av mina favoritböcker, och därför öppnade jag boken med stor nyfikenhet. Och visst har den flera beröringspunkter med "Älskade"; det handlar om slavar i USA och om ett mor-dotter förhållande.

Boken börjar med att en handelsresande Jacob Vaark, kommer till en gård där han ska driva in en skuld. Han stöter på en slavkvinna som ber honom att ta med sig hennes lilla dotter, Florens som betalning för skulden. Hela Florens tillvaro präglas sen av hennes oförståelse över moderns val att lämna bort henne till en främling. På gården dit Florens kommer finns redan två andra slavar, indiankvinnan Lina och den märkliga Sorg och även dom och deras förhållande får man följa i boken. Det som skiljer sig från andra historier om slavar är att Jacob faktiskt är emot själva slaveriet och behandlar kvinnorna väl. Katastrofen för kvinnorna på gården, inklusive hans europiska hustru Rebecka, inträffar när Jacob dör i vattenkoppor och de själva får ta hand om allt på den lilla farmen.

Som alltid i Morrisons böcker träffas man direkt av henns konstärlighet och kraften i orden hon skriver. Det är en tunn bok på bara 150 sidor men så intensiv att en lägre bok kanske hade varit jobbig att läsa. Fast jag skulle ändå velat veta mer när boken slutar då den slutar väldigt abrupt och mitt i allt utan någon förklaring om hur det går för kvinnorna och alla andra man läst om. En bok som man bör med sig länge efter man läst klart den.Betyg: 4

Inga kommentarer: