söndag 12 februari 2012

Nästan hemma

av Jean Kwok

Boken har ett underbart vackert omslag men efter att ha läst boken tycker jag inte att omslaget alls representerar innehållet i boken. Men kan ett vackert omslag locka läsare så är det ju bra för boken är klart läsvärd. Det är en bok man inte glömmer i första taget utan man drabbas rakt i hjärtat av karaktärerna i boken.

Kimberly och hennes mamma lämnar Hongkong för ett bättre liv i USA. De får hjälp av Kimberlys moster att skaffa flygbiljett och likt en envåldshärskare fortsätter mostern att styra och ställa med dom när de kommit fram till New York. De blir hänvisade till en lägenhet där rättorna och kackerlackorna huserat fritt ett tag, värme får de genom att ha ugnen på och som skydd för fönstren sitter plast. Mamman får jobb i mosterns textilfabrik där hon får utföra det jobbigaste arbetet på hela fabriken. Hon tvingas ta hjälp av sin dotter för att klara av det och får nästan alltid ta med sig jobbet hem på kvällen.

Kimberly inser snart att mostern utnyttjar dom men det kommer bli en hård kamp för att de ska kunna klara sig utan mosterns inblandning. Språkförbistringar och kulturkrockar gör livet svårt för Kimberly och hennes mamma och jag har nog aldrig läst om några så hårt arbetande och kämpande kvinnor som dessa hjältar. Stora delar av boken handlar om Kimberlys skolgång och hennes desperata försök att dölja sitt fattiga vardagsliv och passa in bland de andra ungdomarna och dessa delar tillhör verkligen bokens styrka - det är så spännande att följa hennes framgångar och hennes aldrig sinande uppfinningsrikedom. En både spännande och intressant skildring av två kinesiska emigranters liv i USA.

Betyg: 4

Inga kommentarer: