tisdag 15 maj 2012

Sunset Park

av Paul Auster

Auster tillhör en av mina favoritförfattare. Jag läste hans Slumpens musik för flera år sen och tyckte att det var en av de underligaste och mest fantastiska bok jag läst. Jag har även läst New York triologin, faktiskt två gånger, samt några fler titlar. I hans böcker finns alltid klurigheter och lekfulla vändningar som man överraskas av och det är det som gör hans böcker så bra.
De där överraskningarna och underfundligheterna fattas dock i den här boken, vilket ju är synd eftersom det mer bli en vanlig bok bara utan någon större tvist eller klurighet. Det är trots allt en mycket bra berättelse som man har svårt att lägga ifrån sig. Auster har ett sätt att skriva som alltid engagerar och det är inte svårt att ta till sig karaktärernas personligheter.

I centrum står Miles, en kille som hastigt flytt från sin familj och hållit sig gömd i sju år. Anledningen till flykten är hans halvbrors tragiska dör som han känner skuldkänslor för. Efter ett kringflackande liv slår han sig ner i Florida där han träffar kärleken i den unga Pilar. Omständigheter gör sen att han tvingas lämna Pilar och resa tillbaka till sin hemstad New York. Hans gode vän Bing låter honom flytta in i det rivningshus som han ockuperar tillsammans med två kvinnor. 

Betyg: 4

1 kommentar:

Pumita sa...

Jag lånade min första Auster idag. Har tänkt på det länge men det har inte blivit av. När jag läste förordet till New York-trilogin - skrivet av Jonas Hassen Khemiri - var jag helt såld. Och nu hoppas jag att boken är lika bra. :)