fredag 28 juni 2024

Tre fullpoängare

Tre böcker i rad med högsta betyg! 

Revor av ljus av Jenny Elving

Åh, den här älskade jag verkligen! Det är en debutroman som kom i våras. Jag lyssnar på den som
ljudbok – vilket jag inte är van vid att göra men nu ville testa och jag tyckte det gick väldigt bra. Kanske beror det på uppläsaren – det är Katarina Ewerlöf som läser boken och hon är ju känd för att vara en duktig uppläsare. Jag kan periodvis tycka att hon går in i sin skådespelarroll lite för mycket men hon är verkligen behaglig att lyssna på.

Josefin kommer till den avlägsna och obebodda ön utanför Höga kusten för att bo och måla en sommar. På ön ligger en fyr och den gamla fyrbovaktarbostaden. Hon installerar sig i huset men kommer inte riktigt till ro. Penslarna blir liggande och istället utforskar hon ön och det stora gamla huset. I källaren hittar hon ett museum över fyren och ön historia och bland alla fotografier fastnar hennes blick på en kvinna som inte verkar höra till fyrens vanliga invånare. Och är Josefin verkligen ensam på ön? Skuggor och oväntade ljud gör att stämningen på den idylliska ön snart förändras.

Hundra år tidigare var ön en livlig plats där flera familjer bor och arbetar. För att den växande barnaskaran ska slippa åka till fastlandet för att gå i skolan anställs en lärarinna. Agnes har precis gått klart lärarinneutbildningen och kommer till ön, oerfaren men med en nyfikenhet tar hon sig an ön barn. Barnen tar henne snabbt till sitt hjärta och speciellt äldsta eleven Kristina och Agnes utvecklar en stark vänskap. En vänskap som för alltid ska prägla deras liv och sätta spår i generationer framåt.

Boken är ömsint och vacker – man drivs fram av historien som blir riktigt spännande stundtals. Och dessa karaktärer griper tag i mig ända in i hjärtat – speciellt Agnes historia. Oerhört välskriven – jag ser fram emot att läsa mer av den här debutanten. Och tydligen skriver författaren på del två så det kommer en fortsättning.

Betyg: 5

 

Älskade av Toni Morrison 


Den här boken läste jag någon gång i början av 1990-talet och blev helt knockad av dess unika språk och den hjärtskärande historien. Jag har läst nästan alla böcker av författaren därefter och när min kollega skulle läsa en bok av Morrison så ville jag läsa om Älskade för att se om jag fortfarande tycker den är lika bra.

Jag blev inte lika knockade den här gången men den är fortfarande en riktigt bra och stark bok. Den är helt unik i sitt slag med poetiska och drömmande meningar som vindlar och svänger utan att man vet vart de ska leda. Det är samma med hela berättelsen – den vindlar och pendlar fram och tillbaka och sakta kommer man fram till kärnan i boken. Det oerhörda och onämnbara om en kvinna som är så desperat att hon för att skona sina barn försöker döda dem hellre än att se dem bli slavar. Det är fruktansvärt och tragiskt men samtidigt är det en så vacker berättelse mitt i allt det hemska. Här finns ändå en styrka och hopp om bättre tider.

Betyg 5-

 

De fenomenala fruntimren på Grand Hotell av Ruth Kvarnström Jones 

En riktigt goding till bok! En sån som man bara längtar till att få läsa – tur att den är nästan 500 sidor. Jag tyckte det var en ren njutning att läsa!

Kanske beror det på tiden som den speglar – början av 1900-talet är verkligen en tid som för mig känns romantisk, de vackra kläderna som folk bar och fantastiska byggnaderna som uppfördes med mycket snickarglädje. Det känns som det fanns en framtidsoptimism under den här tiden – mycket hände som präglade folk. Eller så är det att handlingen utspelar sig på ett hotell som gör att det är en bok helt i min smak. Vi läste den i bokklubben och vi var alla rörande överens om att det var en väldigt bra bok. Och det är sällan vi är så samstämmiga.

För mig känns boken som en blandning av tv-serierna Downton Abbey och Vår tid är nu med lite krydda av Badhotellet också – alla tre favoritserier. Spännande också att boken bygger på verkliga händelser – det känns som författaren verkligen har gjort gedigen research. Det är mycket en historia om kvinnans roll i samhället och hur hon under den här tiden tar steg fram och mer och mer vågar och får visa sina framfötter.

Det här är också del ett i en serie och jag ser verkligen fram emot att läsa de kommande delarna.

Betyg: 5


måndag 10 juni 2024

Pensionatet vid världens ände

 av Camilla Davidsson 

Detta är del två i serien om Emma. Den började med Under Vintergatans alla stjärnor som jag läste förra året. I den här boken har Emma kommit hem efter pilgrimsvandringen och ska börja sitt nya liv i Stockholm. Jag blir bara så ledsen när jag läser för allt som hon byggt upp under sin vandring raserar hon på bara några veckor - alla föresatser som hon haft om att starta ett nytt mer harmoniskt liv försvinner och snart är hon tillbaka i gamla hjulspår. Och hon går till och med ner sig så att hon hamnar i värre tillstånd än när hon började sin vandring. Det blir väldigt deppigt att inse att det går så fort att hamna snett trots alla lärdomar hon har med sig. Jag blir först väldigt besviken på boken men som tur är vänder det. 

När Emma till slut tar tag i situationen och lämnar allt igen och åker till Gotland blir boken mycket bättre. De sista kapitlen som utspelar sig på Fårö är riktigt bra. Här kommer återigen in flera klokheter om hur en ska leva ett liv som känns betydelsefullt och vad som verkligen är viktigt i livet. Jag hade önskat att den sista biten fick ta mer plats och början kunde varit kortare. Boken slutar väldigt abrupt, det är inget slut egentligen utan mer ett avbrott och som gjort för att man ska läsa uppföljaren. Vilket jag också kommer att göra - har redan del tre i bokhyllan. 

Betyg: 3+