torsdag 17 april 2025

Två uppföljare

 Minns du den stad
 av Per Anders Fogelström 

Tredje delen i Mina drömmars stad serien. Hennings barn och nu även barnbarns liv är det nu som är i fokus. Och nu märks en tydlig förflyttning mot bättre tider – det tröstlösa slitet som präglade speciellt första boken är mindre och människorna får det sakta drägligare på alla sätt. Speciellt vad det gäller boendesituationen - för det är nu byggandet av den storstad som vi känner idag verkligen tar fart. Trångboddheten minskar och nu behöver folk inte tränga in sig i varje liten tillgänglig vrå. Lägenheter byggs för fullt och Emile, Hennings dotter får nu äntligen chansen art bo lite bättre. Hon avancerar också i yrkeslivet men hamnar i ett dilemma när fackföreningar bildas och börjar kräva bättre villkor för arbetare. Och det går även bra för Gunnar som gör en riktigt klassresa och till och med kan bygga sig ett hus utanför staden.

Eftersom jag blir mer och mer intresserad av historia ju äldre jag blir så tycker jag verkligen om att läsa dessa skildringar. Det är fascinerande hur livet förändrats på dessa år och hur snabbt utvecklingen har gått. Nästan lite skrämmande för jag tror att vi har förändrat vårat sätt att leva alltför mycket och tappat många viktiga saker på vägen. I dessa böcker finns fortfarande en ödmjukhet och omsorg hos människorna som kan saknas ibland idag tycker jag. Jag känner speciellt starkt för Emile som hela tiden strävar så för sina närmaste och ofta glömmer bort sig själv.

Betyg: 4+


Änglarna dansar i skymningen
av Camilla Davidsson 

Även detta är del tre i en serie på fem böcker. Den är väldigt olik boken ovan men båda böckerna har det gemensamt att de utspelar sig i Stockholm. Vilket man verkligen inte kan tro när man ser omslaget och läser på baksidetexten på den här boken. Istället luras man tro att man kommer hamna på Mallorca  - men den spanska ön finns bara med i några få kapitel i slutet av boken. Större delen utspelar sig i Stockholm dit Emma tagit sig efter att hon blivit gravid med Axel i förra boken.

Nu ställs Emma inför nya utmaningar i livet och allt blir inte alls som hon hade föreställt sig. Istället tar livet en väldig omvändning och hon tvingas gå igenom ytterligare prövningar. Jag tyckte väldigt mycket om den här boken – gillade den bättre än del två till och med. Den känns väldigt äkta och det är intressant att följa Emma och hennes liv. Ser fram emot att läsa del fyra! 😊

 Betyg: 4


onsdag 2 april 2025

Klänning för korta kvinnor

 av Kristina Appelqvist 


Det är nog första gången jag läser något som klassificeras som mysdeckare. Det är som en feelgood med spänningsinslag men det är inga brutala mord eller polisarbete som skildras. Här är det ett arv som hamnar på villovägar och som ställer till det. 

Nina Storm ärver en gammal prästgård av sin moster som hastigt avlider. Prästgården ligger i Mjöbäck och Nina som har sitt liv i Stockholm tvingas omvärdera sitt liv. Att stora delar av boken utspelar sig i Mjöbäck och Svenljunga gör det extra kul att läsa - här beskrivs platser som är väl kända av mig. 

Det är främst igenkänningen i miljöerna som är kul tycker jag - historien i sig är ganska platt och stundtals lite svårsmält kanske. Men ändå trevlig läsning om man vill ha något lättsmält men med extra krydda av spänningsmoment. Detta är del ett i en serie om Nina Storm men jag är tveksam till om jag kommer läsa mer. 

Betyg: 2+

onsdag 26 februari 2025

Årets första böcker

Jag ramlade rakt in i en syskonfejd med årets första bok. Sen befann jag mig plötsligt mitt uppe i en mordutredning i en pittoresk ort i Bohuslän. Och därefter gjorde jag en tidsresa och hamnade i Kina mitt under brinnande världskrig. Och under tiden jag läste om allt detta befann jag mig även på en roadtrip genom USA då jag lyssnade på en rafflande historia om två mycket omaka kvinnor.

 

Syskonfejden
av Moa Herngren 

Herngren har verkligen en enormt bra förmåga att skildra det lite skaviga i livet och i relationer. Den här boken följer tre syskon som förlorat sin far och nu ska försöka gå vidare i livet. Tre väldigt olika syskon som också har helt olika syn på sin far. Här finns vitt skilda åsikter om en far som mellansystern avgudar och ser upp till som en förebild, äldsta systern ser pappan som en stor lögnare och yngsta brodern ser sin far som en dömande och känslokall person. Och vilkens bild av pappan är rätt? Eller kan det vara så att allas version stämmer men i olika sammanhang. Det handlar också mycket om minnen, om hur någon kan minnas en episod på ett sätt och en annan på ett helt annat sätt – och här finns ju heller inget rätt eller fel, alla har rätt till sitt minne.

Jag gillar Herngrens sätt att skriva, det är rakt på och väldigt träffande många gånger. Hon har verkligen förmåga att fånga känslor som bubblar inom en. Jag kan känna med alla tre syskon och känna igen mig i olika delar av dem alla men allra främst i yngsta brodern och något i mellansystern.

Jag har läst en bok tidigare av Herngren (Jag ska bara fixa en sak i köket) och den här boken påminde mig om hur bra hon är och jag vill nu läsa fler av hennes böcker.

Betyg: 4+


Isbrytare
av Kristina Ohlsson 

Detta är del två i August Strindberg deckarserien, väldigt ovanligt för mig att jag läser deckare och nu har jag till och med gått igång på en serie. Funderar på vad det är som gör att jag gillar just den här serien men jag tror att miljön är en stor orsak – jag har varit en hel del där runt Kungshamn och känner till platserna som beskrivs. Och jag älskar verkligen naturen och miljön där. Sen är det en alldeles perfekt blandning av spänning, dramatik och en liten portion av feelgood också mitt i allt. För här händer otäcka saker, mycket otäcka stundtals, det är misär med barn som far illa, kvinnor som blir misshandlade och personer som gör desperata saker men det blir aldrig för jobbigt att läsa. Inklämt mellan allt detta finns en vacker kärlekshistoria mellan ortens kvinnliga polis och den nyinflyttade antikhandlaren August Strindberg. Här finns också andra personer som man tar till sitt hjärta och boken handlar inte bara om att få fast i en mördare utan mer om personerna i de små kustsamhällena.

August blir personligen berörd i den här boken då allt börjar med att hans sjöbod i Hovenäset brinner upp. Branden tros ha startat i boden bredvid som tillhör en äldre man som snart också hittas död i sitt hus.  Det blir starten på en jakt på både en mördare och en pyroman. Allt utspelar sig mitt i smällkalla vintern – del ett utspelar sig under hösten, jag antar att nästa del kommer att skildra våren och jag vill definitivt fortsätta att läsa om personerna och händelserna i det idylliska Hovenäset.  

Betyg: 3+


Vi var unga och modiga 
av Hazel Gaynor

Boken köpte jag på Erikshjälpen för ett tag sen och det var först när jag började läsa boken som jag insåg att jag läst en bok tidigare av Gaynor. Den hette Fyrvaktarens dotter och var superbra – jag gav den högsta betyg. Och även denna är en toppenbok! Jag tycker om hennes språk och stil, det är vackert och vemodigt om människor som utsätts för svåra saker men som kämpar på och tar sig igenom på ett tappert sätt.

Handlingen utspelar sig i Kina under andra världskriget. Här på en missionsskola för engelskspråkiga barn jobbar ett antal lärare för att skola barnen. När japanerna intar Kina och ockuperar skolan sätts alla elever och personal på hårda prov. Omväxlande får man i boken följa lärarinnan Elspeth och nioåriga eleven Nancy. De berättar sin version av ockupationen och hur deras liv slås i spillror under de svåra krigsåren. Ockupationen av skolan är bara början, snart tilltvingar sig japanerna skolan och alla måste flytta till närliggande baracker där livet blir allt svårare. Tiden i exil blir kort för nästa steg är att alla utlänningar sätts i ett stort läger som bevakas av japanska soldater.

Trots att det är en allt annan än trevlig tillvaro i lägret så skildras deras liv på ett finstämt vis. Med en fingertoppskänsla sätter Gaynor ord på grymheter men hon lyfter även fram ljusa och vackra händelser så det blir aldrig jobbigt att läsa.  Tvärtom fylls jag av hur varmt omhändertagande framförallt Elspeth är med sina elever och hur hon lyckas hålla dem vid mod under flera år under oerhört påfrestande omständigheter. Hela boken gav mig en tilltro till människans godhet och styrka.

Här skildras också ytterligare en aspekt av andra världskriget som var okänd för mig – Japans intåg i Kina och konsekvenserna av det. Boken bygger på verkliga händelser. Jag tyckte också om att i den här boken så flackade man inte fram och tillbaka i tiden som så ofta händer i böcker idag, ofta finns en nutida historia och sen är det någon som minns tillbaka och man kastas fram och tillbaka i historien vilket kan bli lite splittrat tycker jag. Här utspelar sig hela boken (förutom några korta kapitel i slutet) i en tid.

Betyg: 5


Den mestadels sanna historien om Tanner och Louise 
av Colleen Oakley

Jag blev väldigt glad när jag såg att det fanns en ny bok av Oakley – jag älskade verkligen hennes Inte alltför nära. Och det börjar bra här också – jag kommer snabbt in i historien och blir nyfiken på hur det ska fortsätta. Tyvärr blir jag ganska snart besviken, allt går överstyr och blir nästan lite tramsigt. Det blir för mycket buskis för min smak. Jag lyssnar dock igenom hela men i slutet blir det väl larvigt och orealistiskt.

Betyg: 2-


tisdag 21 januari 2025

Bokåret 2024

Ännu ett år har gått och jag summerar som vanligt bokåret. Detta var året som jag verkligen kom igång med ljudböcker. Och de böcker som jag lyssnat på har alla fått högt betyg vilket beror på att om jag ska lyssna på en bok så måste den verkligen vara bra. Jag har påbörjat några som jag inte lyssnat klart på, jag tappar lätt bort koncentrationen om historien inte fångar mig. Vem som läser spelar också enormt stor roll, vissa röster kan jag inte höra på. 

Den första ljudboken jag skrev och lyssnade på var nog den bästa ljudboken också - Revor av ljus. Den kvalar absolut in på min topp fem lista, det blir faktiskt två ljudböcker på min topplista för även Den hemliga bokhandeln kommer med. Det har varit många bra böcker i år och fem klara favoriter är:

Här är listan över 2024 års böcker:

  1. Sångfåglar - Christy Lefteri
  2. Bakvatten - Maria Broberg
  3. Räddaren av förlorade ting - Ruth Hogan
  4. Vad jag älskade - Siri Hustved
  5. Sanningen om ostrondykerskan - Caroline Säfstrand
  6. Revor av ljus - Jenny Elving
  7. Pensionatet vid världens ände - Camilla Davidsson
  8. Älskade - Toni Morrison
  9. De fenomenala fruntimren på Grand Hotell - Ruth Kvarnström Jones
  10. En sång för alla dom - Mike Gayle
  11. Mina drömmar stad - Per-Anders Fogelström
  12. Och sen var hon borta - Lisa Jewell
  13. Ett liv i färg - Birgitta Gunnarsson
  14. Nattens färger - Kristin Fägersköld
  15. Små stora saker - Jodi Picult
  16. Den lilla bistron i Bretagne - Nina George
  17. Barn av sin stad - Per Anders Fogelström
  18. Pendlarsällskapet - Clare Pooley
  19. Jävla karlar - Andrev Walden
  20. En bastu i Umbrien - Tomas Bacoccoli
  21. Den långa vägen - Ewa Klingberg
  22. Allt som väntar dig - Lorraine Fouchet
  23. Den oväntade resan hem - Carmel Harrington
  24. De sammanbundna - Stacy Halls
  25. Den hemliga bokhandeln - Evie Woods
  26. Små glädjeämnen - Clare Chambers

Under 2025 vill jag läsa uppföljarna på bland annat Mina drömmars stad-sviten och del två av Stockholmspärlor - Väninnorna på Nordiska Kompaniet av Ruth Kvarnström Jones. Hoppas också att del två av Vinäs-ätten ska komma ut. 


tisdag 14 januari 2025

2024 års sista böcker

Årets sista böcker utspelar sig alla i historisk tid. Den första så långt tillbaka som 1600-talet.

De sammanbundna
av Stacy Halls 

För några år sen läste jag Hittebarnet av Stacy Halls och tyckte väldigt mycket om den. Den här boken
är hennes romandebut och blev 2019 års bästsäljande debut i Storbritannien. Jag tyckte nog mer om Hittebarnet men även den här boken är bra. Det tar lite tid för mig att komma in i den dock och speciellt har jag lite svårt för huvudpersonen Fleetwood i början. Jag tycker hon är lite störig – omogen, lite bortskämd och krävande. Men så är hon ju bara 17 år så det är ju helt rimligt när man tänker efter.  

Fleetwood har ett antal misslyckade graviditeter bakom sig men är nu åter gravid och vet att hela hennes framtid hänger på att hon ska lyckas föda fram en arvinge åt hennes man. Desperat letar hon Fleetwood på den unga Alice i skogen och snart utvecklar sig en vänskap mellan de båda trots att de lever väldigt olika liv. Vad Fleetwood dock inte vet är att Alice är anklagad för häxkonster och när hon fängslas börjar en kamp för både Alice och Fleetwoods ofödda barn.

Det var intressant att läsa om häxprocessen i Storbritannien och inse hur många likheter den hade med de som sen pågick i Sverige. Jag trodde att det var ett svenskt fenomen med häxbränning och häxanklagelser men det visar ju sig att det pågick i flera länder. Även i Storbritannien är det barn som pekar ut olika kvinnor som häxor. Boken bygger på sanna historier och de flesta karaktärerna har funnits i verkligheten. Häxprocesserna i början av 1600-talet blev landets blodigaste och drabbade många.

Betyg: 3+

 

Den hemliga bokhandeln
av Evie Woods 

Den här boken är bara delvis historisk. Halva handlingen utspelar sig i nutid i Dublin där Martha flyr
från sin våldsamma man och hamnar hos en excentrisk dam i ett gammalt hus. Martha stöter snart ihop med den lite udda Henry som letar efter en bortglömd bokhandel som ska ha funnits på adressen där Martha nu bor.

Parallellhistorien utspelar sig i början av 1900-talet där en Opaline också är en kvinna på flykt. Opaline flyr från sin hänsynslösa bror som vill gifta bort henne mot hennes vilja. Istället flyr Opaline till Paris och hennes kärlek till böcker tar henne till bokhandeln Shakespeare and company där hon får anställning.

Den här boken har verkligen allt – spänning, romantik, drama och humor – allt kryddat med lite mystik också. En bok med extra allt som jag tyckte mycket om. Och för en gång skull tycker jag att båda historierna är lika bra – både den nutida och den historiska fångar mig.

Betyg: 5

 

Små glädjeämnen
av Clare Chambers 

Ännu en riktigt bra bok som jag njöt av att läsa och knappt ville lägga ifrån mig. Läste den nästan lite
medvetet långsamt för att jag inte ville att den skulle ta slut.

Nu förflyttades jag till 1950-talets London och det är något med 50-talet som tilltalar mig. Jag har nog en väldigt idyllisk bild av just det årtiondet, kläderna, inredningen och hela livsstilen lockar mig. Och här kliver man rakt in i idyllen. Dock är det inte en helt igenom idyllisk berättelse. Här lurar mycket mörker och tuffa känslor som riskera att brisera och förstöra idyllen.  

Boken är en lågmäld berättelse om det enkla i livet som kan vara nog så viktigt. Finstämt porträtt av ett kärlekspar som hindras leva tillsammans men som lyckas sno åt sig små stunder av lycka. Vackert och sorgligt men ändå hoppfullt.

Betyg: 5