måndag 12 maj 2008

Vackra ÖlandIgår kväll kom jag hem från Öland. Vi hade fyra fantastiskt fina dagar på den lilla ön. Kanonväder hela tiden - sol, sol och sol hela tiden och behaglig temperatur. Öland på våren är helt oslagbart - inga turister att trängas med och så vackert! Det var som om hela Öland precis slagit ut i blom och överallt blommade både träd och mark. På Alvaret var det på vissa ställen helt blått av den speciella orkideen (Sankt Pers nycklar) som bara växer där.Det sägs att det är ett speciellt ljus på Öland och det märktes - färgerna var på nåt sätt stakare och klarare. Jag har varit på Öland två gånger tidigare på våren just men aldrig upplevt så vackra färger i naturen som det var denna gången.


Jag tog runt 150 (!) bilder, och runt 90% var på blommor och den skira grönskan. Träden var överfyllda av blommor.


Vi bodde på Södra bruket som ligger utanför Degerhamn på södra delen av ön. En bygata är bevarad från tiden då bruket var i drift, med gamla arbetarbostäder som man kunde hyra och bo i. Helt ok boende, inget lyx men ganska mysigt. Vissa bodde här permanent.


Bruket låg alldeles intill Kalmar sund och på kvällarna kunde vi gå ner till vattnet och se solen sakta dala ner över sundet.
Givetvis besökte vi Borgholm också och ruinen. Även Ottenby fågelstation fick ett besök av oss.


Det jag kommer minnas mest med resan är den otroliga skira grönskan och alla blommande träd.

Fler bilder kommer i andra inlägg - var så säker!

Inga kommentarer: