torsdag 9 augusti 2012

Niceville

av: Kathryn StockettJag har både läst boken och sett filmen. båda var riktigt bra men boken var ändå snäppet bättre. Filmen var mer tillrättalagd och andades lite för mycket Hollywood ibland, boken kändes mer äkta. 

Handlingen i boken: (text hämtad från Bokus
Genom sitt arbete får hon kontakt med den svarta hemhjälpen Aibileen, som har förlorat sin ende son men uppfostrat och älskat sjutton vita barn. Deras möte blir början på en udda och också farlig vänskap. 
Tillsammans med en annan svart hemhjälp - den egensinniga och smarta Minny - bestämmer sig Skeeter och Aibileen för att skriva en bok som skildrar verkligheten i staden som de kallar Niceville. De skriver om hur de svarta har förnedrats och diskriminerats. Men också om deras drömmar, längtan och hopp. Arbetet med boken kommer att förändra deras liv för all framtid.
När societetsflickan Skeeter återvänder till hemstaden Jackson i Mississippi efter avslutade universitetsstudier, faller hon tillbaka i sitt gamla liv med bridgespel, tennis och välgörenhetsbaler. Men något hos henne har förändrats; hon vill mer och ser nu annorlunda på tillvaron. Hon drömmer om att bli författare och får så småningom ett jobb på lokaltidningen.

Det är svårt att förstå att det faktiskt inte var så längesen som detta var vardag i USA:s södra regioner. Jag tänker på vilken otroligt utveckling som skett på dessa år och hur stort det verkligen var när de för några år sen fick en svart president - något som man givetvis förstått innan var stort men med boken fick man ännu en dimension. 
Bokens betyg: 4+

Inga kommentarer: