onsdag 19 december 2012

Små solfåglar långt borta

av Christie Watson

Jag gav förra boken jag läste högsta betyg men den här boken  är till och med bättre så nu vet jag inte hur jag ska göra med mitt betygsystem...:)

Det är en engagerande och finstämd berättelse om en tolvåring flickas upplevelser när hennes liv drastiskt förändras över en natt. Blessing bor med sin bror och föräldrar i en fin lägenhet med alla bekvämligheter i centrala Lagos. När mamman upptäcker att pappan har en älskarinna tar hon barnen med sig och flyttar ut på landsbygden till sin uppväxtby. Tillvaron i byn är helt annorlunda än vad Blessing och hennes bror är vana vid, här finns varken elektricitet eller rinnande vatten och mat är en bristvara. Till råga på allt är morfadern en hängiven muslim, medan Blessing är uppväxt i ett kristet hem.

Ja, Blessing har det inte lätt när hennes liv vänds upp och ner, men en som får det ännu värre är Blessings bror, Ezikel. Ezikel är allergisk och lider av astma men ute på landsbygden är medicin något som är svårt att få tag i plus att morfadern bestämt att Ezikel är helt frisk och endast behöver härdas...

Området där de bor är oroligt på grund av landets oljefyndigheter som helt kontrolleras av rika vita män. Unga killar i byn som kallar sig frihetskämpar sprider skräck i byn genom att beväpna sig och skjuta vilt omkring sig. Allt ställs på sin spets när mamman kommer hem med en ny vän, en vit man som jobbar på oljebolaget (som förövrigt är fågelskådare, därav bokens titel). Ezikel tappar fotfästet och söker sig till gängen vilket får förödande konsekvenser.

Boken är en blandning av spänning, dråpliga situationer, lärdomar och framför allt hoppet som aldrig slutar spira trots fattigdom, utsatthet och våld.

LÄS LÄS LÄS!

Betyg. 5++

3 kommentarer:

Pumita sa...

Länge sedan jag kikade in hos dig, det var dumt! ;) Vi har inte genomgående samma boksmak har jag märkt men det är alltid kul att läsa om nya böcker som jag inte har hört talas om. Den här boken tror jag säkert att jag kommer att gilla. Nu ska jag hämta den på bibblan, lycko mig! :)

Önskar dig en fin fortsättning på det nya året!

Malin sa...

Vore spännande att höra vad du tycker om boken eftersom vi inte har samma smak! Ha det gott!

Pumita sa...

Nu har det gått ett tag sedan jag läste boken och har svårt att skriva ngt utförligt men visst tyckte jag om den. Inte lika mycket som du men den är absolut läsvärd. :)