torsdag 20 juni 2013

Det bästa av allt

av Rona Jaffe

En bok som när den kom ut 1958 blev en bästsäljare och som nu återuppstått pga att den nämns i TV serien Mad Men. 1958 var den lite banbrytande då den beskrev unga kvinnors liv på ett sätt som det aldrig skildrats innan. Boken handlar nämligen om en handfull unga kvinnor som alla påbörjar sitt vuxenliv i New York. Jag tänkte först skriva sina yrkesliv men det vore helt fel eftersom dessa kvinnor endast ser sina jobb som en mellanstation tills de hittar en man att gifta sig med och bli hemmafruar.

Jag är en stor Mad Men fantast, speciellt de tjusiga kläderna och frisyrerna fascinerar mig men även tidsandan som verkade råda då efter kriget med en ny framtidstro. Allt det här finns med i boken och jag kan verkligen se alla dessa unga tjejer på väg till sina jobb på Manhattan i sina vida kjolar och tillhörande handskar och hattar framför mig. Boken påminner även om en annan TV serie som jag slaviskt följde när den gick, Sex and the City.

Caroline kommer nyexaminerad till storstaden och drömmer om ett att bli förläggare men har precis blivit lämnad av sin fästman. Hon får jobb på ett förlag där hon bland annat träffar sköra April som faller handlöst för en man som behandlar henne lite som han vill. Barbara är ensamstående mamma och kämpar med att få ihop sitt liv som mamma och yrkesarbetare samtidigt som hon desperat dejtar för att hitta en man som kan försörja henne och dottern. Gregg är en skådespelerska som inleder ett förhållande med en känslokall filmproducent. Och sen har vi i en lite biroll Mary som gör allt enligt dåvarande regler, gifter sig med drömprinsen efter något år som sekreterare på förlaget och sen kommer på besök till arbetet triumferande med en liten baby på armen.

Mycket har ändrats på dessa dryga 50 år som tur är, idag är inte en kvinnas enda val i livet att bli hemmafru men samtidigt finns mycket kvar, ojämlikheten i kvinnors och mäns arbete och svårigheten att kombinera karriär och familjeliv tex. Något som också alltid lär finnas kvar är den ständiga jakten på den rätte att leva livet med och den jakten har inte förändrats heller.

Det är en helt ok bok, största behållningen för mig är skildringen av 50-talets New York. Ibland hettar det till ordentligt i boken också, som när April tvingas till en abort och när Caroline återser sin fästman. Men annars dras bokens helhets betyg ner av att historien är alltför lång, nästan 500 sidor, boken hade vunnit på att kortas ned något.

Betyg: 3+
Inga kommentarer: