onsdag 25 september 2013

Beatrice och Vergilius

av Yann Martel

Detta är en ny bok från författaren till "Berättelsen om Pi" , en bok som jag gillade och har rekommenderat tidigare. Den här boken är helt annorlunda men ändå liknar den "Berättelsen om Pi" på ett märkligt sätt.

Boken handlar om Henry, en författare som skrivit en bästsäljande bok där vilda djur ingår (och här anar man att det finns vissa självbiografiska inslag). Henry har nu drabbats av skrivkramp efter succen med förra boken och bestämmer sig för att flytta till ett icke namngivet land tillsammans med sin fru. Väl där fördriver han dagarna med bland annat amatörteater och att sälja choklad i en butik. En dag får han ett brev som innehåller en del av en pjäs. Pjäsen handlar om en apa och en åsna och Henry faller för den synbart enkla berättelsen och bestämmer sig för att söka upp författaren. Det visar sig att författaren som också heter Henry är en gammal kufisk gubbe som försörjer sig på att stoppa upp djur.

Precis som i "Berättelsen om Pi" är det här en bok som bottnar i symbolik, här får djuren återigen representera något annat mycket hemskare och makabert än man trott från början. Den har inte alls samma styrka och spänning som Pi boken men är ändå ganska kuslig och intressant. Här har man inte heller samma mystik som det var i "Berättelsen om Pi" utan man förstår ganska tidigt vart det ska leda.

Betyg: 3-

Inga kommentarer: