onsdag 29 januari 2014

En engelsman i Paris

av Nicolas Barreau

...eller kanske någon annan - det spekuleras nämligen om att den här Nicolas är en pseudonym för en annan författare...

Hela boken utstrålar feel-good bok, omslaget, titeln och upplägget av historien. Och visst är det en feel-good bok, ibland lite för banal för min smak i sin stil. Jag kommer att tänka på klassiska farser och buskisar där förvecklingar nästan alltid ingår, för hela boken bygger på att någon utger sig för att vara någon han/hon inte är och allt som det för med sig.

Boken börjar med att Aurélie, ägarinna av en liten restaurang, dumpad av sin pojkvän planlöst irrar omkring på Paris gator. Slumpen för henne till en liten bokhandel där hon köper en bok som hon av någon anledning dras till. När hon kommer hem slukar hon boken direkt och det visar sig att hon spelar en av huvudrollerna i boken. Hon blir förstås både förvånad och nyfiken och ger sig ut på jakt efter författaren. Något som ska visa sig svårare än hon kan tro.

En mysig bok utan alltför stort djup men klart läsvärd för stunden.

(Retar mig dock på att många uttryck och fraser inte är översatta utan är på franska, det tycker jag är lite synd, om man har noll kunskaper i språket förlorar man ju en del....)

Betyg: 4-

Inga kommentarer: