fredag 15 maj 2015

Övertalning

av Jane Austin

Det är rätt ofattbart att den här boken skrevs runt 1818. På många sätt känns den nutida och skulle med vissa förändringar kunna vara skriven idag. Det första jag slås av är hur humoristisk Austin är och att hennes kvickheter inte har åldrats med tidens gång utan är lika roliga idag. Hon är också klart
feministisk i sitt synsätt och det är fascinerande hur starka och självständiga kvinnokaraktärerna är i hennes böcker.

Boken Övertalning gavs ut efter Jane Austins död 1818 och är hennes sista roman. Den anses också av många Austin kännare vara hennes bästa.

I centrum för handlingen står Anne Elliot, dotter till en adelsman med dåliga finanser. På grund av hans och den äldre systerns svårigheter att hålla ett fast grepp om familjens ekonomi efter moderns död tvingas de hyra ut familjegodset och i stället bosätta sig i Bath. Anne var i sin ungdom förälskad i och förlovad med en ung sjöman, Frederick Wentworth, och det är av en slump hans svåger och syster som bestämmer sig för att hyra godset. På grund av detta möts de båda på nytt, och trots att det gått många år sedan Anne av sin äldre väninna övertalats att avbryta deras förhållande inser hon att känslorna inte helt har försvunnit.

Betyg: 2

Inga kommentarer: