onsdag 10 juni 2015

Herr Isakowitz skatt

av Danny Wattin

En skattjakt står i centrum för den här romanen. Kvällen innan Dannys farfarsfar blev bortförd av nazisterna gräver han ner det värdefullaste han har i sin trädgård, en berättelse som överlevt flera generationer och som nu Danny berättar för sin äldsta son. Sonen kan inte glömma skatten utan vill ta reda på mer så  Danny beger sig iväg till Polen tillsammans med sin son och far för att leta reda på den mytomspunna skatten. Farfarsfar Herr Isakowitz öde och liv är en gåta för familjen, ingen vet så mycket om vad som hände eller hur han levde sitt liv innan nazisterna kom och förvandlade välden för alltid för judarna i Europa.

I tillbakablickar ges historien om hur Dannys mor och farföräldrar tog sig till Sverige som några av dom som överlevde förintelsen. Dramatiska och spännande historier som vittnar om mycket sorg och kamp men även hopp och värme.

Jag tyckte det var en fin bok, ibland lite rörigt att hålla reda på alla fastrar, mostrar och mormorsmor och farfars far. Boken är skriven med mycket värme och humor som gör den till en lättläst bok trots sitt tunga ämne.

Betyg: 3

Inga kommentarer: