fredag 8 januari 2016

Jag heter inte Miriam

av Majgull Axelsson

Nu har jag äntligen läst boken som jag hört så mycket gott om. Och jag kan bara instämma i allt beröm som den fått, det är en oerhört välskriven bok som berör och fascinerar.

På Miriams 85 årsdag vaknar hennes minnen till liv och vi får följa med henne i hennes tankar tillbaka till tiden då allt förändrades för den unga romska flickan i Tyskland. Det är en tragisk historia om koncentrationsläger, splittrade familjer och förlorade vänner. Och hur Miriam för att överleva skapar sig en ny identitet. För överleva gör hon trots allt hon går igenom i de hemska koncentrationslägren. Det är en sargad ung flicka som så småningom kommer till Sverige där hon snabbt försöker göra allt för att passa in och glömma sitt förflutna.

Det finns massor av böcker och filmer om koncentrationslägren och den här tillhör definitivt en av dom bättre, kanske till och med en av de bästa som någonsin gjorts. Beskrivningen av livet i Ravensbruck och Auschwitz är oerhört realistiskt skildrad. Om jag skulle önska något hade jag gärna läst ännu mer om Miriams första tid i Sverige, det är något som inte skildrats så ofta tror jag, hur man anpassar sig till ett vanligt liv efter att ha varit med om ett sånt trauma som Miriam var med om.

En bok som snabbt fångar läsaren och som sen stannar kvar långt efteråt. En bok som får en att tänka till och som alla borde läsa!

Betyg: 5

3 kommentarer:

FREEDOMtravel sa...

Läste den i somras. En av årets bästa böcker!

Malin sa...

Definitivt @FRREDOMtravel, en måste-läsa-bok! Tack för kommentaren!

Ronny sa...

Håller helt med! En femma. Majgull Axelsson brukar engagera mig med sina böcker - från första sidan. Den här var en sån som tog min nattsömn ifrån mig.