onsdag 23 augusti 2017

Sommarläsning

Fyra böcker hanns med under sommaren:


"Anna och Mats bor inte längre här"
av Helena von Zweigberk
Det här är fortsättningen på boken "Ur vulkanens mun", en roman om en familj i sönderfall under en semesterresa till Italien. Den drabbade mig starkt som en intensiv och verklighetstrogen berättelse om svårigheterna inom ett förhållande. Jag gillade den enormt mycket och hade därför höga förväntningar på uppföljaren. Tyvärr når inte den efterföljande historien upp till samma nivå. Här kastas vi rakt in i en skilsmässa och får följa familjen under hela det omvälvande året som följer på ett uppslitande uppbrott. Jag känner inte samma intensitet och nerv som i första boken utan det här känns ganska urvattnat tyvärr. Det är bra men inte mer.
Betyg: 3


"En gåtfull vänskap"
av Yoko Ogawa
En söt och finstämd bok om vänskap, åldrande och livet i stort och smått. Allt skildrat med siffrornas hjälp. De tre karaktärerna i boken är namnlösa, men det handlar om en kvinna som kommer till en äldre man som hemhjälp. Mannen är professor i mattematik och har råkat ut för en hjärnskada. För honom stannade tiden 1975 och nu klarar han bara av att minnas saker 80 minuter åt gången. En vänskap växer fram mellan dessa och när kvinnan tar med sig sin son väcks en gnista i professorns liv. Vackert och charmigt och rörande.
Betyg: 3

"En syster i mitt hus"
av Linda Olsson
Ett spontant infall får Maria att bjuda in sin syster Emma till sitt hem. Systrarna har inte setts sedan deras mor begravdes för två år sen. De skildes åt när Maria flyttade hemifrån i tidiga ungdomen och har därefter endast setts några enstaka gånger. Nu ska de umgås en hel vecka ihop i ett litet hus vid kusten i norra Spanien. Spänningen dem emellan märks redan vid Emmas ankomst och hela tiden lurar en hemlighet mellan dem. Det fanns nämligen även en tredje syster, en syster som satt djupa spår i dem båda och under deras vecka tillsammans kommer de sakta närmare varandra och det hemska minnet de båda delar från deras barndom.
En känslomässig bok om sorg, syskonskap och förlåtelse. Vackert och gripande. Trots sitt lilla omfång fångar boken på ett fint sätt livet i stort och smått.
Betyg: 4


"Berättelsen om herr Roos
av Håkan Nesser
Äntligen har jag läst en bok av Nesser som jag verkligen gillade! Jag har hört många prata om hans storhet och hur bra hans böcker är och jag har läst ett flertal men aldrig riktigt fastnat. Den här boken är dock ett undantag - det är en riktig bladvändare som man bara slukar. Det är nog nästintill omöjligt att inte falla för den lite tafatte och vilse herr Roos som oväntat vinner en stor summa pengar och därmed påbörjar ett helt nytt liv. Hans nya liv drabbas dock ganska omgående av oväntade händelser som sätter igång en rad händelseförlopp som snart involverar både gangsters och poliser.
Betyg: 5-

Inga kommentarer: