onsdag 16 september 2020

Flickan i brevet

 av Emily Gunnis 


Jag fullständigt älskar TV serien "Barnmorskan i East End" -  att få följa med de godhjärtade nunnorna i Nonnatus house när de tacklar barnfödslar och de olika karaktärernas bekymmer i London förorten Popular är en helig stund för mig. Boken "Flickan i brevet" bygger på verkliga händelser med nunnor som är så långt ifrån de fina nunnorna i East end som man kan komma. Dessa nunnor är allt annat än goda - rent ut sagt hemska människor som verkar njuta av att plåga stackars unga gravida kvinnor. 

När unga Ivy blir gravid utan att vara gift är det så klart en skam för familjen i 50-talets London - hon skickas till ett mödrahem där hon ska föda barnet och sen adoptera bort det. Men allt går fel och Ivy öde döljs för att inte komma i dagen förrän 50 år senare då Sam - en journalist, får nys om mödrahemmets hemska historia. 

Alla förutsättningar finns här för en spännande och gripande berättelse. Och tillbaka blickarna på Ivys liv är bra och fängslande men nutiden och Sams sökande efter sanningen haltar verkligen. I mitten av boken förvandlas den till en slags deckare och historien drar iväg i så osannolika händelser att man har svårt att förlika sig med hela historien. Totala intrycket av boken är rörigt och jag får en känsla av att man inte riktigt vet vad man vill skriva - en feelgoodroman, deckare eller skräckhistoria? Synd för jag tror att om man hållit kvar vid original idé så hade boken blivit mycket bättre. 

Betyg: 2-
 

Inga kommentarer: