fredag 23 februari 2024

Bakvatten

 av Maria Broberg

En finstämd, vemodig och samtidigt spännande roman om några människors liv i glesbygden i Västerbotten. Det är mycket träffsäkert om livet i en avfolkningsbygd där husen allteftersom överges. Det är lätt att föreställa sig grusvägarna, de täta skogarna och den gassande sommarhettan som beskrivs. Boken sträcker sig över flera år - från slutet av 40-talet fram till våra dagar och över tiden förändras inte bara samhället och bygden utan också människorna och deras förutsättningar. 

Det börjar med Assar som i den lilla affären i byn blir blixtförälskad i nyinflyttade Margareta. Men hon är ju nygift med Hebbe och det skiljer allt för många år mellan Assar och Margareta för att han ens ska våga hoppas på något mellan dem. Under åren stöter de på varann ibland och efterhand närmar de sig trevande varandra. Deras möten kommer få följder - snart föder Margareta en son, Håkan. Många år senare kommer Nilas - den lilla solstrålen som är så älskad av storebror Håkan men som oförklarligt en dag försvinner och sen många år senare hittas i myren. 

Boken handlar mycket om längtan, ensamhet och hur omvälvande händelser för alltid påverkar en och sätter spår i själen. En viktigt del handlar även om fördomar om samer. 

Betyg: 4

Inga kommentarer: