onsdag 29 april 2009

Jehåvasjäveln

av Henrik Pettersson


En bok om att växa upp i en familj och miljö som är präglad av Jehovas vittnen. Hur man färgas av sin omgivning och hur stark påverkan den kan ha för vad man tror på här i livet.


Man får följa bokens huvudperson Jens under hans uppväxt år i Malmö där han lever med sin familj. Redan som mycket liten följer han med familjen på möten och predrikningar. Han ser det som helt naturligt att leva som han gör - med de speciella regler som gäller för vittnena. Det är inget han funderar speciellt mycket på, förutom att han blir mobbad och kallad "jehåvasjäveln" i skolan och det underliga i att han inte får fira sin födelsedag som alla andra. Men när han är i sena tonåren möter han Emma. Även hon är med i Jehovas vittnen, men hon har en helt annan syn på religionen. Hon ifrågasätter allt och alla. Till slut blir hennes uppträdande för mycket och hon utesluts ur sekten. Samtidigt drabbas Jens familj av en tragisk olycka och han finner ingen tröst att få hos sina vänner inom sekten. Jens börjar starkt ifrågasätta allt han trott på i hela sitt liv.


I högsta grad intressant läsning om de omtalade Jehova vittnena och hur man påverkas av sin omgivning. Det kan ju tyckas högs tveksamt att man ska ta med små barn in i en sån här religion eller sekt men samtidigt är det förståeligt. Det är ju deras värld som de lever i men alla borde ges möjlighet och kunskap att välja vad man ska tro på. Tex är det ju ofattbart att man som Jehova vittne inte får ta emot en blodtransfusion än idag!


Extra plus för det superfina och listiga omslaget på boken!
Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Jehåvasjäveln av Henrik Pettersson

1 kommentar:

Sanna sa...

Jag har läst den, den är intressant!