söndag 5 juli 2009

Sarahs nyckel

av Tatiana de Rosnay

Hittade av en slump den här boken på biblioteket. Visste inget om boken men började läsa och fastnade direkt. En så spännande och bra bok var det längesen jag snubblade över.

Boken bygger på verkliga händelser. Otäcka och grymma händelser som utspelades i Paris under kriget. Parisarna själva vill helst inte prata om det här mörka kapitlet i deras historia. Det var nämligen fransk polis som samlade in över 7000 judar och stängde in dom i en sportarena under omänskliga förhållanden. Utan mat och toaletter fick alla dessa barnfamiljer leva tätt inpå varandra. Men detta var bara början på deras lidande, efter 8 dagar forslades de som boskap ut till olika läger på den franska landsbyggden. Väl framme skildes männen från familjerna och efter några dagar fördes även mammorna bort från barnen. Barn i åldrarna från några månader till 10 årsåldern levde ensamma utan några vuxna i läger som liknade de tyska koncentrationslägren. Slutdestination för alla var Auschwitz där de gick en säker död till mötes. Hela händelsen kallas Vel d´Hiv och mer information att läsa om det finns här.

Handlingen i boken växlar mellan nutid och dåtid. I den nutida historien möter vi Julia som får i uppdrag att skriva en artikel om Vel d´Hiv på 60 årsdagen av händelsen. Hon börjar leta information och snart hittar hon saker som leder henne till hennes egen familj.

I historiska tillbaka blickar får vi följa den lilla flickan Sarah då hennes familj blir en av alla dom som förs till Vel d´Hiv. När den franska polisen knackar på dörren hemma hos Sarah och hennes mamma och pappa hinner hon låsa in sin lillebror i hans favoritgömställe - ett väl dolt skåp som poliserna inte hittar. Sarah lägger nyckeln till skåpet i fickan övertygad om att hon snart ska komma tillbaka och hämta sin lillebror. Men familjen förs till lägren och dagarna går...

Det är en otroligt spännande historia och det är svårt att lägga ifrån sig boken. Man förfasar sig över människors hemska grymhet men gläds även åt andras mod och godhet. Styrkan i boken ligger i historien om Sarah, och när den upphör efter drygt halva boken så tappar boken lite sitt tempo och intensitet. Det är ändå en bok jag skulle vilja rekommendera till alla då den tar en med på en resa som tyvärr har sitt ursprung i verkliga händelser som det är viktigt att vi får reda på.

1 kommentar:

Rajson sa...

Tack för titten, visst är det Siena. Gillade verkligen torget och det goda smaken att alla parasollerna vid serveringarna runt om vad dämpat bruna för att matcha stämningen.
Läste precis boken omm Sarah på min tågluffning.Gillade den skarpt!
Ha det gott!