tisdag 9 oktober 2012

Filmberätterskan

Av: Hernán Rivera Letelier


En liten bok med mycket hjärta är detta. Berättelsen om den lilla flickan som kan återberätta en film bättre än själva filmbesöket charmar en hel by och mängder av bokläsare.

Flickan bor med sina fyra bröder och sin far i ett litet gruvsamhälle i norra Chile. Här finns inte mycket att göra så biobesöken är många men kostar också pengar. När fadern förlorar sitt jobb efter en olycka i gruvan har han inte längre råd ta alla sina barn på bio. Han kan inte heller själv ta sig till biografen då olyckan gjort honom invalidiserad så han skickar iväg sin dotter på bio för att hon sen ska återberätta filmen för honom. Hon visar sig ha en stor talang för filmberättande, med stor inlevelse återger hon allt som utspelar sig på vita duken. Snart kommer grannarna och vill lyssna också och ryktet sprider sig om den förtjusande filmberätterskan. Snart har hon hela byn som publik då fler och fler hellre hör henne berätta än att själva gå och se filmen.

 
Efter några år kommer dock ett klart hot mot flickans popularitet, den första TV:n kommer till byn och snart konkurrerar den ut filmberätterskan och med ens förändras flickans liv.

Boken är endast på drygt hundra sidor men det är väl använda sidor för här ryms både arbetarklassens kämpande, en liten flickas utsatthet och familjerelationer. Boken ska bli film och den vore verkligen intressant att se.

Betyg: 5

1 kommentar:

Pumita sa...

Läste den här alldeles nyligen och gillade. Spännande att se hur den blir som film. Kan blir riktigt bra.