tisdag 4 mars 2014

Bakom det evigt vackra

av Katherine Boo

Det här är en skakande verklighetsberättelse från en värld full av misär i slumområdena runt flygplatsen i Mumbai. Inte en roman i dess rätta bemärkelse kanske utan mer en reportagebok i romanform med verkliga händelser och personer. Boken skildrar en skrämmande verklighet för miljontals invånare i slummen där man gör vad som helst för att överleva. Vad som jag tyckte var allra värst av allt var alla dessa poliser och tjänstemän utanför slummen som utnyttjar de fattiga för sin egen vinning. Här fuskas det med bidrag och välgörenhet som skänks från den rika västvärlden kommer aldrig till de behövande utan hamnar i andras fickor.

Tonåringen Abdul kämpar för sin familj överlevnad genom att samla och sälja sopor, han har en speciell talang för att ta tillvara på och sortera sopor och familjen klarar sig förhållandevis bra på hans inkomster. Det är ett ständigt krig om de välbärgade turisternas sopor och det gäller att vara smart och kunnig för att komma åt det mest åtråvärda avfallet. En dag blir han anklagad för att ha drivit sin granne till självmord och tillsammans med sin far och syster fängslas de och ställs inför rätta.

Hela tiden lever de också med hotet om att slumområdet ska jämnas med marken när flygplatsen ska expandera. Det är svårt att ta in att så många människor lever i skjul som knappt hänger ihop, med obefintliga tvättmöjligheter och råttor som springer omkring och biter dom om nätterna. Trots all misär är det en fascinerande bok och den borde läsas av alla som lever i rika västvärlden för att man ska inse hur bra man har det. Och allt är på riktigt i boken - personerna och händelserna är på riktigt!
Betyg: 5

http://www.behindthebeautifulforevers.com/

Inga kommentarer: