onsdag 31 december 2014

Och bergen svarade

av Khaled Hosseini

Khaled Hosseini har skrivit två böcker till, "Tusen strålande solar" och den hyllade "Flyga drake" som även blev film. Jag har skrivit om båda på den här bloggen och vill man läsa vad jag tyckte om böckerna är det bara att klicka på titlarna ovan.

Boken startar i den lilla byn Shadbagh på den afghanska landsbygden på 50-talet. Fattige bonden Sabor tvingas till ett tufft beslut när han måste sälja yngsta dottern Pari för att rädda sin övriga familj. För Paris bror Abdullah som är den som älskat och uppfostrat Pari blir det ett tufft slag som han hela livet bär med sig.

Via olika sidoberättelser får vi sen följa syskonens liv ända fram till nutid. En bifigur i ett kapitel tar i nästa över och för historien vidare och genom alla dessa människor tecknas ett porträtt av ett sargat Afghanistan och dess invånare. Jag tyckte mycket om boken och gillar sättet som den är upplagd på även om det ibland kunde vara svårt att få grepp om var i handlingen man befann sig. Egentligen skulle alla olika kapitel kunna bli varsin bok eftersom alla dessa karaktärer som beskrivs är tillräckligt intressanta för att fylla en hel bok.

Betyg: 5

Inga kommentarer: