måndag 1 maj 2017

Hennes nya namn

av Elena Ferrante

Del två om de två väninnorna Elena och Lila börjar där del ett slutade - på Lilas bröllop. Redan under bröllopsfesten märks en tydlig förändring i Lila. En förändring som ska prägla hela boken.

Lila inser sitt misstag redan timmarna efter vigseln och bittert får hon ångra sitt beslut för all framtid. Bara sexton år gammal har hon gift sig och äktenskapet blir ett fängelse för Lila och hon bryts ned mer och mer för varje dag. Samtidigt blommar nu Elena ut och ett skifte sker i deras gemenskap, från att det varit Lila som varit den starka och förebilden i kvarteret tar sig Elena framåt och genom sina framgångar i skolan lyckas hon lämna kvarteret och skapa sig en ny status som framgångsrik elev vid universitetet i Pisa. Detta skiftet i deras liv gör så klart stort avtryck i deras vänskap och den förändras och upphör stundtals. I slutet av boken är förändringen så brutal och total att man undrar hur de någonsin ska kunna förlika sig med sina nya öden i livet.

Liksom i den första boken är det en tät och intensiv berättelse som griper tag i läsaren. Jag berörs överhört av de två väninnornas kamp för sina liv och för sin rätt att leva lyckliga liv. En kamp som inte alltid slutar bra, här är det fortfarande männen som styr och kvinnorna får finna sig i att endast vara ett bihang till männen. Våldet finns ständigt närvarande här också men även den starka kärleken som Elena och Lila plötsligt blir rivaler om då de båda förälskar sig i samme man. Det är en på många sätt grym berättelse men längtan och hoppet finns hela tiden där hos dessa starka kvinnor.

Betyg: 5

1 kommentar:

FREEDOMtravel sa...

Åh vill läsa!!! Behöver lite mer tid och inre lugn bara ... Älskar att läsa, men har inte läst på länge ...