måndag 7 oktober 2024

Kontraster

Barn av sin stad 

av Per Anders Fogelström

Detta är del två i bokserien av Fogelström. Henning som var huvudperson i första boken har dött och nu är hans barn och hustru i fokus i uppföljaren. Lotten kämpar på och försöker hålla ihop familjen och ge barnen en dräglig uppväxt. Vilket är svårt i de knapra förhållanden som de lever i. Äldste sonen August är adopterad av en förmögen familj och lever ett helt annorlunda liv än sina syskon vilket skapar slitningar både i honom själv och i mötet med syskonen. 

Och det är lika bra skildrat som del ett - det är stark närvaro och intensitet och väldigt mänskligt. Och en så historielektion får man på köpet - så viktigt att inte glömma av vår historia. 

Mitt i boken känner jag dock att jag behöver pausa ett tag - allt blir bara för bedrövligt och tungt, motgångar får familjen att behöva kämpa ännu mer. Däremot så blir allt bättre allteftersom i boken - Hennings barn får det mer och mer drägligt och det finns ett framtidshopp och tro. Ju mer utvecklingen går framåt desto bättre levnadsstandard får personerna.
Betyg: 5-

Boken jag började läsa samtidigt är:


Pendlarsällskapet 
av Clare Pooley

Så långt ifrån misären i Stockholm i slutet av 1890-talet som man kan komma. Jag förflyttas till ett pendeltåg i London och får lära känna en handfull människor som lever ett liv som Henning aldrig skulle kunna ens föreställa sig. 

En olyckshändelse får ett antal personer på tåget att börja prata med varandra - innan har de pendlat samma tid länge utan att möta varandras blickar. För det är ju så man gör - man pratar inte med okända personer. När de väl har brutit isen kommer de dock att snart bli riktigt goda vänner. 

En hjärtevarm och mysig feel good som är trevlig avkoppling när man vill fly från verkligheten en stund.
Betyg: 3


Inga kommentarer: